FOTO Buduće uzdanice Hrvatske vojske pozorno slušale svjedočanstvo preživjelog logoraša u Voćinu

Klub veterena Ina-Naftaplin (KVIN) podružnica Donji Miholjac sa sjedištem u Našicama već šest godina zaredom organizira edukaciju učenika završnih razreda osnovnih škola našičkog područja, o važnijim događajima u Domovinskom ratu na širem slavonskom području.

U ovoj edukaciji obilaze se i dva područja velikih masakra civilnog pučanstva 4. rujna 1991. u Čojlugu, Četekovcu i Balincima i 13. prosinca iste godine u Voćinu i Humu. Glavni nositelji ovog projekta su tajnik udruge Ivica Kovačević, Mirko Horvatin, general spec. policije u mirovini te umirovljeni bojnik Nikola Masnikosa i pukovnik Goran Sokol.

Na slatinskoj strani suradnik je umirovljeni pukovnik Vlado Međumurac, predsjednik HČZ 136. brigade HV. Prošli tjedan kroz upoznavanje s ovim sudbonosnim događajima za slatinski kraj, prošlo je 36 vojnika Gardijske oklopne mehanizirane brigade Sjever, koji se natječu za najspremnijeg pripadnika OSRH – “Prvi za Hrvatsku 2019”. Ove godine na 8. međunarodnom natjecanju u svibnju, na poligonu u Udbini sudjeluju i vojnici i policajci iz osam država saveznika i partnera naših oružanih snaga.

20190321 095725 Custom
foto: čitatelj

Ovim elitnim vojnicima i njihovim edukatorima obratio se na groblju u Četekovcu Dalibor Lipovac, zamjenik načelnika Mikleuša. Pojasnio je tijek zbivanja tog toplog rujanskog dana 1991. kada su “komšije” – pobunjeni Srbi iz okolnih sela izvršili masakr nad nedužnim seljacima, od kojih je najstarija žrtva imala 92 godine.

Pred spomenikom 45 žrtava župe Voćin posebno je potresno bilo svjedočanstvo preživjelog logoraša, tada 22-godišnjeg Darka Božičkovića. On je s puno emocija u glasu ispričao tijek okupacije Voćina od 18. kolovoza do njegovog oslobađanja, 13. prosinca 1991 godine.

Govorio je o torturama koje su prošli zatočeni Hrvati, ubojstvima nekih od njih, radnom logoru Voćin, lageru Sekulinci, noćnim evakuacijama rodbine prema Slatini kroz neprijateljske položaje. Ove mlade vojnike, buduće uzdanice Hrvatske vojske, najviše je dirnulo (mnoge sa suzom u oku) svjedočenje o dolasku brigada HV u napušteni Voćin i pronalazak mrtvih roditelja i rodbine nakon bezdušnog masakra Belih orlova i miniranja voćinske katoličke crkve, gotičke ljepotice stare 500 godina. Područje Voćina, Papuka pa sve do Bučja pred kraj 1991. prvi je teritorij koji je oslobođen nakon okupacije pobunjenih Srba i četnika uz pomoć JNA u Hrvatskoj.

(www.icv.hr, vj)

[g-gallery gid=”516779″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content