SAVJET ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM Potpisan dodatak Razvojnom sporazumu, njegova vrijednost veća od milijardu kuna

U utorak u Novoj Gradiški održana je sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojom je predsjedao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Uz zahvalu na organizaciji sjednice Savjeta, domaćinima županu Brodsko-posavske županije Danijelu Marušiću i gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, Savjet je na prijedlog predsjednika Vlada, usvojio brojne zaključke

U odnosu na prethodnu sjednicu Savjeta, održanu u prosincu 2018. godine u Pakracu, potvrđen je ostvareni napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Od 14. prosinca 2018. do 12. travnja 2019. ostvaren je značajan porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od čak 1,23 milijardi kuna. U razdoblju od 18. listopada 2016. do 12. travnja 2019. ugovoreno je 9,7 milijardi kuna odnosno 51,78 posto od ciljanog iznosa (18,7 milijardi kuna). U razdoblju od 18. listopada 2016. do 31. ožujka 2019. plaćeno je 3,51 milijarde kuna odnosno 18,74 posto bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos.

Na sjednici je prihvaćen i dodatak Razvojnom sporazumu kojim je regulirano povećanje vrijednosti projekata za gotovo 275,6 milijuna kuna. Ovaj je iznos namijenjen projektu stipendiranja studenata poljoprivrednog usmjerenja, naime kako je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ranije objasnio na sjednici Savjeta, Ministarstvo poljoprivrede će osigurati stipendije od po deset tisuća kuna za sve studente poljoprivrednih smjerova na visokoobrazovnim institucijama s područja Slavonije, a što se odnosi samo na studente od druge do pete godine studija. Vrijednost Razvojnog sporazuma nakon uvećanja je nešto više od milijardu kuna, točnije 1.025.303.797 kuna.

savjwt za slavoniju ng 66
Foto: K. Toplak

Savjet je, isto tako, zadužio resorna ministarstva da razmotre načine iznalaženja sredstava za projekte: „Centar kompetentnosti u poljoprivredi i prehrani“ u Požegi, izgradnja i opremanje kulin inkubatora u Jagodnjaku“ u općini Jagodnjak u Osječko-baranjskoj županiji, za koje je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede. Tu su i projekti za koje je zaduženo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture: „Izgradnja prometnice i nogostupa u Ulici Kralja Zvonimira“ u općini Cerna u Vukovarsko-srijemskoj županiji i „Poduzetnička zona Podgorač-Izgradnja prilazne ceste“ u općini Podgorač u Osječko-baranjskoj županiji. Za projekt „Radionička hala“ u Vinkovcima zaduženo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom financija zaduženo za osiguravanje milijun kuna za projekt „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ u Državnom proračunu za 2020. godinu.

Na sjednici je istaknuto i kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije intenzivno radi na stvaranju mogućnosti za proširenje Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, kao i priprema za novo programsko razdoblje. U cilju ostvarivanja istog u tijeku je izrada sedam intervencijskih planova, a riječ je o četiri intervencijska plana koja su u visokoj fazi spremnosti, a namijenjeni su za Garešnicu, Novu Gradišku, Pleternicu i Slatinu te tri intervencijska plana koja se planiraju izraditi tijekom ove godine, a namijenjena su za Đakovo, Novsku i Popovaču. Također, u planu je izrada intervencijskih planova za Županju i Pakrac. Riječ je o intervencijskim planovima usmjerenima poticanju razvoja i korištenja sredstava Europske unije.

savjwt za slavoniju ng 6
Foto: K. Toplak

Potvrđen je napredak u provedbi Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu sklopljenog sa Svjetskom bankom. Savjet je podržao  nastavak aktivnosti sukladno utvrđenim glavnim zaključcima iz dostavljenih izvješća Svjetske banke i osnivanje pet fokus grupa za izradu pet projektnih prijedloga, koji će se financirati EU sredstvima u razdoblju 2014. – 2020., a proizlaze iz analiza Svjetske banke, odnosno tiču se jačanja izravnih stranih ulaganja, jačanje inicijativa za podršku inovacijskom sustavu, jačanje učinkovitosti i upravljačkih vještina u tvrtkama, jačanje vještina sukladno potrebama tržišta rada te inicijative za jačanje socijalne uključenosti na tržište rada.

Savjet je podržao suradnju između Slavonije, Baranje i Srijema i talijanske regije Emilia-Romagna. Na sjednici je istaknuto i kako Ministarstvo državne imovine kontinuirano surađuje s jedinicama lokalne samouprave u cilju aktiviranja zapuštene državne imovine. Doneseno je 98 odluka ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna u korist pet slavonskih županija, koje su temelj za oko 2 milijarde kuna investicija. Time je državna imovina postala bitan čimbenik gospodarske i demografske revitalizacije Slavonije, Baranje i Srijema. Nakon sjednice Savjeta potpisano je 18 projekata u vrijednosti 422,7 milijuna kuna. Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Orahovici. (www.icv.hr, vlada.gov.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”521461″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content