Komemoracijom u Kometniku i Voćinu obilježeno stradanje 320 srpskih civila 1942. godine

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Voćin i Virovitičko-podravske županije u Kometniku i Voćinu održan je komemorativni skup kojim je obilježena 74. obljetnica stradanja 320 civila, stanovnika tih dvaju sela stradalih u II. svjetskom ratu. Nakon okršaja partizanskih i ustaških postrojbi 11. i 12. siječnja 1942. godine u kojemu su poginula šestorica ustaša, kao odmazdu za taj događaj ubijeno je 320 muškaraca srpske nacionalnosti Kometnika, Dobrića i drugih sela. Dvadesetak je ubijeno u selima u kojima su živjeli, a većina je zatočena u podrumu jedne zgrade u Voćinu i na okrutan način mučena i potom 14. siječnja strijeljana. Desetak preživjelih seljana sahranilo je stradale suseljane u zajedničku grobnicu uz rijeku Voćinku.

Ovogodišnja komemoracija započela je bogoslužjem u pravoslavnoj crkvi Svetih otaca u Voćinu. Liturgiju svetog Vasilija Velikog predvodio je protođakon Milan Tomašević uz paroha slatinskog Dragana Gaćešu i paroha medinačkog Jovana Šaulića. Nakon svete liturgije služen je i moleban za početak nove godine.

Molitvom i minutom šutnje za stradale seljane nastavljena je komemoracija kod spomen obilježja u Kometniku. Nazočnima se tom prigodom obratio Igor Pavković, dožupan virovitičko-podravski koji je u ime domaćina pozdravio devedesetogodišnjeg Savu Bojčića, jedinog preživjelog svjedoka toga zločina nad nedužnim civilima 1942. godine, Živorada Simića, generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru, Milu Horvata, saborskog zastupnika, Branka Jurišića i Anetu Lalić, predstavnike centralnog ureda Srpskog narodnog vijeća, Ivu Horvata, tajnika Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, Jozu Jakovića, predsjednika voćinskog Općinskog vijeća, predsjednike županijskih, gradskih i općinskih SNV-a i sve nazočne.

O zbivanjima tih dana početkom 1942. godine govorio je Miroslav Subotić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Voćin.

Anita Lalić, predstavnica centralnog ureda SNV-a zahvalila je organizatorima komemoracije što čuvaju sjećanje na stradale, mučene i pogubljene žrtve toga ustaškog zločina.

– Ova imena ovdje su znamen da ih ne smijemo zaboraviti radi njih i radi sebe. Pamtimo ono što se pamtiti mora jer ako ne pamtimo nismo dostojni ni živjeti, istaknuo je Ivo Horvat, tajnik Županijske skupštine i ovogodišnji dobitnik nagrade „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

– Ovdje smo kao i mnogo puta da obilježimo događaj koji se nije smio dogoditi. Na nama je da ne dozvolimo zaborav. Očito nam iskustva iz životne škole nikada nije dosta jer se kroz povijest ponavljaju, rekao je Vlado Jurić, predsjednik udruge antifašista Virovitičko-podravske županije naglasivši kako je ovo godina kada se obilježava 75. godišnjica od ustanka u Hrvatskoj.

Izaslanstva su potom kod spomenika u Kometniku i na mjestu stradanja srpskih civila u Voćinu položila vjence. Tom je prigodom na voćinskom stratištu o tim tragičnim događjima govorio i povjesničar Jovan Vuković istaknuvši kako je to bilo najveće ubojstvo nevinih ljudi u Slavoniji kao osveta za ustaše poginule u borbi.(www.icv.hr, js, foto:Željko Felbar)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content