Iz Virovitičkog lista: Željko Zadro – Sveukupni poticaji za šećernu repu proizvedenu u 2015. iznosit će blizu 800 eura po hektaru

Na ovogodišnjoj dodjeli priznanja “Zlatna repa” direktor Uprave tvornice VIRO Željko Zadro osvrnuo se na proizvodnju u 2015. godini, ali i perspektivu proizvođača i prerađivača šećerne repe u narednom razdoblju.

Prošla godina, iako smo i u njoj gubitaši, ipak je bolja nego 2014. Približavamo se nekoj pozitivnoj nuli, a što se tiče same proizvodnje šećerne repe mislim da će naši proizvođači koji su sijali repu u 2015. godini biti radosniji nego u 2014. jer će dobiti dodatni poticaj za šećernu repu, a to je za 2015. godinu 482 eura po hektaru, što zajedno s drugim poticajima to iznosi gotovo 800 eura po hektaru. Repa se prema svemu sudeći vraća na staru slavu i postaje najdohodovnija kultura. Godinu 2017. gledam kao svojevrsni izazov u pozitivnom smislu jer ne samo da se ukidaju kvote za proizvodnju, nego se ukidaju i izvozne kvote.

Dakle, Europa je smjela izvoziti samo 1.200.000 tona van EU, dok je do 2006., do uvođenja tog sustava, izvozila skoro 4.000.000 tona. To je prilika za nas da istupimo na novim tržištima kao što je BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo, a u svakom slučaju i izazov jer nismo ograničeni u samoj proizvodnji šećera, odnosno sijanju šećerne repe. S obzirom na poticaj koji dolazi iz Bruxselesa koji je zagarantiran za šećernu repu do 2020. godine, a on iznosi minimalno 290 eura. Cijeli tekst pročitajte u najnovijem broju Virovitičkog lista. (www.icv.hr, bs, Foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content