Na današnji dan: 7. ožujka

Dogodila se najteža nesreća u povijesti dubrovačkog tramvaja
Električni tramvaj u Dubrovniku povezivao je Dubrovnik s Gružem, koji tada nije bio sastavni dio grada. Bio je to jedini tramvaj koji je prometovao u Dalmaciji. Usljed dotrajalosti i otkazivanja kočnica, 7. ožujka 1970. godine dogodila se prometna nesreća u kojoj je tramvaj broj 5 iskočio iz tračnica. Tom prilikom poginuo je jedan putnik, a četrnaest ih je bilo ozlijeđeno. Dva dana nakon nesreće promet na relaciji Pile – Bolnica je obustavljen, a 20. ožujka iste godine tramvajski promet u Dubrovniku je potpuno obustavljen. Jedna garnitura motornih kola (br. 7) s otvorenom prikolicom (br. 23) iz 1912. danas je izložena u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Alexander Graham Bell patentirao telefon
Na današnji dan 1876. godine patentiran je jedan od najvažnijih izuma u povijesti – telefon. Patent pod brojem 174,465 od Američkog patentnog ureda dobio je izumitelj Alexander Graham Bell. Tri dana kasnije Bell je uspio napraviti i prvi upotrebljivi telefon. Prve riječi koje su prošle kroz telefon bile su one kojima je pozvao svog asistenta iz susjedne sobe: “Gospodine Watson, dođite ovamo, želim Vas vidjeti.” Bell je sa svojim svekrom osnovao tvrtku Bell Telephone Company, koja je ostvarila veliki rast zahvaljujući posjedovanju patenta na telefon. Kasnije je tvrtka prerasla u American Telephone and Telegraph Company (AT&T), jednu od najvećih korporacija na svijetu u 20. stoljeću. Premda je Bell rođen u Škotskoj, prisvajaju ga i Britanci i Kanađani i Amerikanci, jer je za života živio u tim zemljama.

Napoleon Bonaparte osvojio Jaffu u Svetoj Zemlji
Općenito je poznato da je Napoleon izvršio vojnu ekspediciju u Egipat, no manje je poznato da je u nastavku te ekspedicije pokušao osvojiti i Svetu Zemlju (područje današnjeg Izraela i Palestine). Njegove su trupe na današnji dan 1799. godine osvojile lučki grad Jaffu (po kojoj se danas zovu jaffa-naranče i jaffa-keksi). Francuzi su po osvajanju masakrirali mnoge zarobljene muslimane (u to su doba Turci osmanlije vladali svim tim područjima). U francuskom logoru izbila je kuga. Po tom događaju napravljena je slavna propagandna slika Napoleona kako posjećuje žrtve kuge (na slici). Napoleon je prikazan kako pruža zaraženim vojnicima utjehu i neustrašivo prstima dira njihove kužne rane. Nakon osvajanja Jaffe Napoleon je nastavio prodor. Osvojio je Nazaret, Isusovo rodno mjesto, i Kanu (mjesto gdje je Isus na svadbi pretvorio vodu u vino). Pobijedio je Turke kod brda Tabor (mjesto Isusovog preobraženja). Međutim, kad Francuzi nisu ospjeli osvojiti lučki grad Akru, povukli su se ponovno prema Egiptu. Tako je završena Napoleonova ekspedicija u Svetoj Zemlji.

Policija napala oko 600 aktivista za ljudska prava u Alabami
U gradiću Selmi u Alabami 1965. godine došlo je do napada policije na oko 600 aktivista za ljudska prava. Prosvjednike, koji su većinom bili afroamerikanci, policija je tijekom mirnog prosvjednog marša napala suzavcem i palicama napala na mostu Edmund Pettus, a događaj je ostao zapamćen kao ‘krvava nedjelja’.

Rođen Tomáš Masaryk
1850. godine rođen je Tomáš Masaryk, češki političar i profesor filozofije na Praškom sveučilištu. Godine 1889. s Kramarom je osnovao liberalnu političku grupu Realisti, koja se povezala s Mladočeškom strankom. Osnivač je i ideolog liberalne Češke narodne stranke koja se borila za autonomiju Češke u sklopu Austro-Ugarske. Godine 1909. pomaže obrani u Veleizdajničkom procesu u Beču. Godine 1914. odlazi u emigraciju, gdje razvija intenzivniju političku djelatnost za stvaranje samostalne čehoslovačke države. Pred kraj rata na čelu je privremne čehoslovačke vlade. U Washingtonu je 16. listopada 1918. godine izdao Deklaraciju o nezavisnosti Čehoslovačke. Bio je prvi predsjednik Čehoslovačke. Na tu je dužnost izabran 14. studenog 1918. godine, a birači su ga poslije još tri puta izabrali za predsjednika. Dao je ostavku 1935. godine. Kao “otac domovine” smirivao je zategnute odnose čeških i slovačkih stranaka.

Rođen Maurice Ravel
1875. godine rođen je Maurice Ravel, francuski skladatelj.Maurice je sa 7 godina počeo svirati klavir, a nekoliko godina poslije počeo je i skladati. Njegovi roditelji poticali su njegov glazbeni talent te ga šalju na Conservatoire de Paris. Upoznavši se 1893. godine s glasovitim skladateljem i pijanistom Emmanueleom Chabrierom, Ravel je pod dojmom tog susreta skladao Sérénade Grotesque. Tijekom studija, Ravel je zajedno sa još nekim mladim umjetnicima osnovao skupinu Les Apaches koja je bila poznata po svojim bučnim pijankama. Njegova glazba je suptilna, bogata i oštra. Njegova pijanistička, komorna, vokalna i orkestralna glazba danas je neizostavni dio koncertnih repertoara. Njegove klavirske skladbe kao Jeux d’eau, Miroirs i Gaspard de la nuit zahtijevaju znatnu vještinu od izvođača, a njegove orkestralne skladbe, kao što su Daphnis i Chloe i njegova obrada Musorgskijevih Slika s izložbe, vrlo efektno koriste tonalnu boju, te različite zvukove i instrumente. Široj publici, Ravel je poznat po svom orkestralnom djelu Boléro, koje je on smatrao trivijalnim i jednom ga je opisao kao “djelo za orkestar bez glazbe.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content