Udruga općina u RH traži prenamjenu prihoda od legalizacije i komunalne naknade

Izaslanstvo Udruge općina u Republici Hrvatskoj prevođeno predsjednikom udruge Đurom Bukvićem razgovaralo je u četvrtak 3. ožujka s ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Lovrom Kuščevićem kako bi mu skrenulo pozornost na pitanja iz njegova područja odgovornosti koja tište lokalnu samoupravu u Hrvatskoj.

Među ostalima dotaknuta je raspodjela prihoda od komunalne naknade koji bi prema prijedlogu lokalne samouprave trebali u 50 postotnom dijelu biti trošeni namjenski, a u preostaloj polovini u skladu sa specifičnim lokalnim potrebama u svrhu podizanja kvalitete socijalne infrastrukture poput vrtića, škola, domova zdravlja, kulturnih i sportskih objekata. Kad je u pitanju Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, poznatom kao zakon o legalizaciji, općine predlažu da sredstva iz toga izvora budu u znatno većem postotku dostupna lokalnoj samoupravi.

UORH_MGIPUIzmjene i dopune Zakona o građenju trebaju biti proveden na način da se pruži mogućnost produženja važnosti akata potrebnih za građenje, naročito u infrastrukturi, visokogradnji i niskogradnji, sugerirali su predstavnici Udruge općina u RH. Ministar Kuščević obećao je uzeti u obzir preporuke i sugestije loklane samouprave i naglasio kako će pokušati osigurati sredstva u proračunu potrebna za komunalnu infrastrukturu. (UO)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content