Virovitički list: Razgovor s Josipom Ivošem, ravnateljem Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači

Ako o nama i stvarima koje mi radimo napiše članak britanski Herald Express, onda mi smatramo da je to dovoljna potvrda našeg rada.

Cijela Srednja škola Stjepana Sulimanca, kao i Učenici Vaše škole, uključeni su u nekoliko velikih projekata. Najnovije odrađen projekt bio je u sklopu Erasmus + – Vaši su učenici putovali u Veliku Britaniju.

– Točno. Prošle smo godine napravili projekt mobilnosti učenika pod nazivom Watchful Approach to Vocational Education ili skraćeno WAVE kojim smo 30 učenika i 3 nastavnika predvidjeli za slanje u Veliku Britaniju kako bi učenici tamo u firmama radili stručnu praksu. Projekt je odobren od strane Agencije za mobilnost, vrijedan je preko pola milijuna kuna. Dakle učenicima je sve bilo financirano; od prijevoza, avionskih karata, smještaja, do same prakse i džeparca. Važno je naglasiti da djeca, a time i njihovi roditelji, nisu imali nikakvih troškova. Učenici su dobili priliku učiti jezik, raditi u internacionalnom radnom okruženju, i to ne bilo gdje i u bilo kakvom, već u Velikoj Britaniji koja ima visoke standarde. Imali su priliku obavljati stručnu praksu u firmama kakvih kod nas rijetko ima, kakvih nema tu u našoj županiji ni u našoj državi. Tako su djeca radila u lučkoj kapetaniji, u specijaliziranim privatnim klinikama, na mjestima koja su zanimljiva.

Djeca su zadovoljna i sretna, a škola je kroz projekt mobilnosti dobila dosta promocije. Poslodavci su im ponudili pomoći naći smještaj, platiti im avionske karte, pa čak i financirati tečaj jezika. Možemo reći da smo postigli više nego što smo mislili. Moje je mišljenje da smo ovime pokazali dvije stvari, da mi u Hrvatskoj ne stvaramo dovoljno dobre uvjete za obrazovanje naše djece, prije svega mislim na obrazovanje kroz stručnu praksu. Krivac ovoj situaciji loša je ekonomija; nema dovoljno radnih mjesta. Druga stvar koju smo dokazali je da stvaramo, obrazujemo odličnu radnu snagu. Mi proizvodimo mlade ljude koji govore engleski, koji su sposobni i koji si bez poteškoća mogu pronaći posao vani, u inozemstvu i biti dobri u odabranom poslu. Oni su konkurirali radnicima koji tamo rade već čitav niz godina. I po mojim informacijama, čak se nekoliko učenika po završetku školovanja planira vratiti u Englesku i raditi tamo.

S PRAVOM DANAS MOŽEMO REĆI KAKO SMO JEDNA OD MODERNIJIH ŠKOLA U HRVATSKOJ

Imate još nekoliko velikih projekata na kojima radite ili ste radili. Tako možemo spomenuti i projekt „Eko-bilje“ i projekt „Zeleni pojas“.

– To je projekt koji smo završili, radili smo ga prošle godine, a bio je u sklopu projekta “Ina – Zeleni pojas”. To je projekt manje vrijednosti, nekih 40 000 kuna, uz pomoć kojih smo zasadili park i obnovili koševe za smeće i otpatke, napravili smo malo izletište na karauli u Šašnatom Polju. Taj je projekt bio vrlo koristan i zanimljiv za djecu. Drugi projekt koji imamo u provedbi projekt je vrijedan 2,4 milijuna kuna – “Eko bilje” koji završava za nekih 40-ak dana i skoro je realiziran do samoga kraja. Ovaj projekt pomogao nam je da moderniziramo naš školski kurikulum, naša zanimanja. Kroz taj projekt naši učenici i nastavnici puno su putovali, puno toga vidjeli. Bili su u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj… Obišli smo i Hrvatsku, kao na primjer otok Krk i otok Rab te Čakovec. Cijela nam je godina bila ispunjena različitim aktivnostima. Puno smo radili, ali smo puno toga i postigli. S pravom danas možemo reći kako smo jedna od modernijih škola u Hrvatskoj. Ako o nama i stvarima koje mi radimo napiše članak britanski Herald Express, onda mi smatramo da je to dovoljna potvrda našeg rada. S projektima nastavljamo i dalje, pogotovo što se tiče mobilnosti jer se to pokazalo kao pun pogodak. Planiramo sad u 2016. godini poslati 10 nastavnika u Englesku, a 40 učenika u Njemačku. Za 2017. godinu planiramo poslati 100 učenika i nastavnika u Sevillu, Španjolska.

Stalno se javljate, prijavljujete i vrlo ste aktivni na tim projektima. Tko u školi radi Vaše projekte?

– U školi imamo vlastiti razvojni tim. Naš školski razvojni tim piše, ali i provodi projekte. Evo i po tome smo jedinstveni u Republici Hrvatskoj. Znamo da imamo na raspolaganju naše razvojne agencije; moram naglasiti da na raspolaganju imamo našu županijsku razvojnu agenciju VIDRA, LAG-ove i ostalo. Također važno je naglasiti da nam Virovitičko-podravska županija osigurava predfinanciranje svih projekata. Bez predfinanciranja ne bismo mogli realizirati ni provoditi projekte. Suradnja je s Virovitičko-podravskom županijom kao našim osnivačem izvrsna i oni nam pružaju logističku i financijsku potporu. Za ovakvu podršku zahvaljujemo našem donedavnom županu, sada ministru Tolušiću, a istim tempom suradnje i podrške nastavlja i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak. Posebno želim istaknuti suradnju sa županijskim Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu čija se pročelnica Vesna Šerepac brine da škola na vrijeme dobije sva sredstva i potrebnu podršku.

PROJEKT GRADNJE ŠPORTSKE TRODIJELNE DVORANE S BAZENOM U ZAVRŠNOJ JE FAZI PRIPREMA, ODNOSNO RJEŠAVANJA DOKUMENTACIJE

Kada se otvarala ova nova škola, govorilo se o gradnji bazena. Što je s tim projektom?
– Zapravo, govorilo se o gradnji športske trodijelne dvorane s bazenom. Znači to bi bila nova školska športska dvorana čiji bi jedan od elemenata trebao biti i bazen. To je projekt koji zajedno nose naši osnivači Virovitičko-podravska županija i općina Pitomača. Koliko je meni poznato, projekt je u završnoj fazi priprema, odnosno rješavanja dokumentacije. Do kuda se točno došlo, ne znam; to se može provjeriti u općini i županiji, ali znam da je pred sam kraj s dokumentacijom. Taj kompleks nalazio bi se na parceli pored srednje škole. Što se tiče rasta i gradnje u infrastrukturi, mi stalno radimo na poboljšavanju našeg ekološkog praktikuma u Šašnatom Polju; tu smo također pripremili dokumentaciju za nove projekte. Nova centralna zgrada potpuno je dovršena. Sada bismo, kao partner općini Pitomača koja je investitor i nositelj projekta, krenuli s izgradnjom restorana i smještajnim bungalovima. I za to postoji dokumentacija i to ćemo prijaviti na projekte. Ideja nam je od našeg ekološkog praktikuma napraviti instituciju koja će se baviti obrazovanjem kadrova u ekološkoj proizvodnji hrane. Tamo smo dosta toga postigli samim time što smo od države dobili 25 hektara zemlje na korištenje i ove školske godine prvi smo puta zasijali i krenuli u proizvodnju ljekovitog bilja. Ovime je Srednja škola Stjepana Sulimanca, osim što proizvodi povrće i voće na postojećim parcelama, postala i ozbiljan proizvođač ljekovitog bilja.

Što se tiče financiranja svih projekata, na koje se natječaje najviše javljate?

– EU natječaji. Koliko je meni poznato, to su najaktualniji natječaji. Ima dakako i privatnih, ranije spomenuti “Zeleni pojas”, a njega je financirala INA d.d. Bilo je manjih projekata koje smo imali preko ministarstva turizma, nisu EU projekti, koje smo dobivali i provodili uspješno poput promocije ugostiteljskih zanimanja, promocije zanimanja u turizmu i slično.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Virovitičkog lista… (www.icv.hr; vk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content