Zaustavimo glaukom – 08.03. provjerite vrijednost očnog tlaka bez narudžbi i uputnice

Odjel za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Virovitica i ove godine u sklopu Svjetskog tjedna glaukoma provodi akciju „Zaustavimo glaukom“ te poziva sve koji žele provjeriti vrijednost očnog tlaka da to učine 08. ožujka od 09:00 do 13:00 sati. Za preglede, koji će se obavljati u Ambulanti Odjela za oftalmologiju i optometriju, nije potrebna uputnica niti naručivanje.

Cilj akcije, koja se od 06. do 12. ožujka održava u 21 hrvatskom gradu, je upozoriti na važnost ranog prepoznavanja bolesti jer je oštećenje vida nastalo zbog glaukoma nepovratno. Glaukom je prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Zbog posljedica te bolesti slijepo je 4,5 milijuna ljudi, a očekuje se da će do 2020. godine taj broj narasti na 11,2 milijuna. U razvijenim zemljama u više od 50% oboljelih bolest nije na vrijeme prepoznata ni liječena, a u nerazvijenim zemljama taj je broj veći od 90%.
Riječ je o bolesti vidnog živca koji povezuje oko i mozak, a najčešće nastaje kao posljedica poremećenog normalnog protoka tekućine kroz oko. Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, raste očni tlak, a ukoliko je visok duže vremena, zbog pritiska na živčana vlakna vidnog živca, može doći do njihovog propadanja i oštećenja vidnog polja. Takvo stanje naziva se glaukomom.

Uz povišen očni tlak, važan čimbenik za razvoj glaukoma je i životna dob. Najčešće se pojavljuje nakon 40. godine, a njegova pojavnost raste s godinama. Zbog toga bi sve osobe koje dolaze na pregled zbog prvih naočala, uglavnom nakon 40. godine života, trebale kontrolirati očni tlak i učiniti pregled očnog živca.

Glaukom je moguće na vrijeme prepoznati i liječiti. Odazovite se, stoga, akciji Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Hrvatskog oftalmološkog društva i Opće bolnice Virovitica, provjerite svoju vrijednost očnog tlaka i sačuvajte vid!

(www.bolnica-virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content