Na današnji dan: 20. travnja

Započela opsada Bostona
1775. godine započela je opsada grada Bostona, početna faza Američkog rata za nezavisnost. Milicije New Englanda tom su prilikom u gradu okružile i zadržale britansku vojsku punih 11 mjeseci i na taj način spriječili strateško manevriranje nadmoćnijem neprijatelju. Američka vojska je pod zapovjedništvom Georgea Washingtona na kraju najduže bitke rata za nezavisnost blokirajući morske opskrbne puteve uspjela prisiliti Britance na povlačenje i osvojiti grad.

Započeli Francuski revolucionarni ratovi
Francuska je 1792. godine objavila rat Austriji čime su počeli Francuski revolucionarni ratovi vođeni do 1802. između francuske revolucionarne vlade i pojedinih europskih država u dvije faze, prvoj koaliciji 1792.-1797. i drugoj koaliciji 1798.-1801. Francuska na čelu s Napoleonom Bonaparteom je, sa svojim saveznicima i manjim republikama koje je sama osnovala tijekom rata, pobijedila gotovo sve tadašnje europske sile što je omogućilo opstanak novoosnovane Francuske Republike, te je predstavljalo početak perioda Napoleonskih ratova.

Pilot Crveni barun oborio svoje zadnje žrtve
Manfred von Richthofen, poznatiji kao Crveni barun, najbolji njemački pilot I. svjetskog rata, 1918. godine oborio je svoje zadnje žrtve, 79. i 80. po redu. Idućeg dana Crveni barun smrtno je stradao tijekom borbe s pilotima Kraljevskog ratnog zrakoplovstva iznad Morlancourta u blizini rijeke Somme. Tijekom nadmetanja s dva britanska zrakoplova von Richthofen je pogođen jednim metkom kalibra .303 u predjelu prsa nakon čega je, iako smrtno ranjen, uspio prizemljiti svoj Fokker, no umro je samo nekoliko minuta kasnije. Iako je nevjerojatan broj pobjeda Crvenog baruna često osporavan tvrdnjama kako se radilo isključivo o propagandi, britanske jedinice u čiji sektor se srušio priredile su mu, kao dostojnom protivniku, pogreb sa svim vojnim počastima.

Rođen Joan Miró
1893. godine rođen je Joan Miró, katalunski slikar. Rođen je kao sin zlatara i urara i kćeri uglednog stolara u Barceloni, a odrastao je u Barceloni i obiteljskoj vikendici u Mont-Roig del Campu kraj Tarragone. Sa sedam godina je krenuo u školu i dobiva prvu poduku iz crtanja. Miróove rane slike, do prije 1920. godine, odlikuju se širokim spektrom utjecaja, počevši od fovizma i kubizma, pa sve do romaničkog katalonskog slikarstva. U Parizu je ostvario kontakt s umjetnicima bliskima nadrealizmu i njegov stil se počeo uoblikovati u lirskoj fantaziji iracionalnih formi koje predstavlja preko apstraktnih kompozicija. Tada počinje stvarati forme koje su rezultat igre umjetnikove mašte, humora i jedinstvene distorzije realnosti, koristeći uvrnute organske oblike povezane u cjelinu preko veoma neobičnih geometrijskih bidimenzionalnih konstrukcija i oblika. Često je otvoreno izražavao prezir spram konvencionalnih metoda slikanja, smatrajući ih simbolima buržoaskog društva. Njegova djela, ispričana raskošnim bojama i bogatom simbolikom jezika podsvjesnog, otkrivaju da iza očaravajuće nevinosti njegova izričaja leži duboka briga za ljudski rod te snažan osjećaj osobnog i nacionalnog identiteta.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedia)