Besplatno mjerenje očuvanosti pluća građanima i biciklijada povodom Svjetskoga dana nepušenja

Svake se godine u svijetu 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja. Cilj i smisao ove javnozdravstvene akcije jest promovirati zdravlje, ohrabriti nepušače da ustraju u nepušenju, ali i potaknuti pušače da prestanu pušiti.

U Virovitičko-podravskoj županiji već se niz godina obilježava ovaj značajan datum, a u tome svakako prednjači Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji organizira brojne aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda. Podršku ovim aktivnostima pruža i Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

Ove se godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji obilježava ponovno sada već prepoznatljivom javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“ koju su osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Prvi dio akcije bit će u utorak 31. svibnja 2016. godine između 10 i 12 sati u centru Virovitice kod tržnice (Trg fra Bonifacija Gerbera bb) gdje će biti postavljen štand na kojemu će stručnjaci Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo zainteresiranim građanima posebnim uređajem mjeriti razinu ugljičnog monoksida u izdahu. Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima. Svim zainteresiranim građanima tom će prigodom biti podijeljeni i prigodni edukativni leci i motivacijski pokloni kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje.

Drugi dio akcije održat će se u nedjelju, 5. lipnja 2016. godine u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice kojom će prilikom biciklisti entuzijasti udruge KEKS biciklima voziti po dijelu Virovitičko-podravske županije i dijeliti građanima letak pod nazivom „Kako se ne izgubiti u duhanskome dimu“ koji je osmišljen u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije upravo za ovu prigodu. Biciklistička povorka krenut će oko 10 sati iz Virovitice (polazak je ispred fontane u centru grada), a vožnja će biti rutom preko Rezovca, Borove, Suhopolja, Gradine i Lukača pa do virovitičkih ribnjaka na kojima će završiti u poslijepodnevnim satima uz okrijepu sudionika. Pozivaju se građani da se pridruže ovoj vožnji biciklima i tako osvijeste važnost zdravoga življenja za očuvanje zdravlja.

(www.zzjzvpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content