Gužva oko teleskopa kao 7. svibnja 1799.

U popodnevnim satima 9. svibnja 2016. učenici i nastavnici OŠ Vladimir Nazor u Virovitici promatrali su tranzit planeta Merkura ispred Sunca.

Prizor sitnog crnog kružića nedaleko grupe Sunčevih pjega ostat će u sjećanju i ove generacije učenika koja je pomoću teleskopa i specijalnog zaštitnog filtera AstroSolar nastavila tradiciju promatranja rijetkih astronomskih događaja. Ritam gužve oko teleskopa u dvorištu škole određivali su oblaci koji su povremeno ometali promatranje, ponajviše početak tranzita u 13 sati i 12 minuta. Tranzit je trajao 7,5 sati pa se “silazak” Merkura sa Sunčevog diska mogao promatrati iz Amerike.

Kroz nekoliko desetljeća virovitički astronomi fotografirali su sve vrsta pomrčina Sunca i Mjeseca, okultacije planeta Mjesecom, tranzite Merkura 1973. i 2003. te rijetke tranzite Venere 2004. i 2012. kojih nije bilo u 20. stoljeću.

Tranzit Merkura 9.5.2016. Virovitica_Z.F.Kovacevic 2Astronom Mirko Danijel Bogdanić (1760.-1802.), rođen u Virovitici, zbog potrebe izrade precizne geografske karte iz astronomskih motrenja 7. svibnja 1799. zatekao se u Dubici gdje je metodom projekcije slike Sunca promatrao tranzit Merkura. Preciznom urom točno je odredio trenutak drugog dodira, ali mu prvi dodir nije bio siguran što je opisao ovim riječima: “Ja sam morao ostaviti moj dalekozor na trenutak da radoznali puk udaljim od kvadranta prema kojem se je previše gurao. Kod povratka sam našao Merkur već na Suncu”.

Fotografije opisuju promatranje ovogodišnjeg tranzita Merkura u Virovitici, a radi usporedbe priložena je fotografija tranzita Venere od izlaska Sunca snimljena iz Svetog Đurđa 2012. godine. (www.icv.hr; Zlatko Kovačević)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content