Mađarska planira gradnju brze ceste od Pecsa do Barcsa

U Hotelu Kurija Janković u Kapela Dvoru, održan je sastanak predsjedništva i skupština Panonskog EGTC-a. EGTC je grupacija za europsku teritorijalnu suradnju država članica EU koja nudi partnerstvo i nove mogućnosti za financiranje razvojnih programa iz fondova EU. Na skupštini su u ime Virovitičko-podravske županije nazočili, zamjenik župana Zdravko Dijaković, predsjednica Županijske skupštine VPŽ Ana-Marija Petin, kao i tajnik Županijske skupštine Ivan Horvat. O čemu se govorilo u Hotelu Kurija Janković, kazao nam je zamjenik župana Zdravko Dijaković.

– Bilo je razgovora o strateškom planiranju gradnje „graničnih prijelaza“ u razdoblju do 2020. godine. Naši mađarski prijatelji, planiraju od Pecsa do Barcsa izgraditi brzu cestu, a na ovom dijelu granice, planira se gradnja nekoliko novih „graničnih prijelaza“. Mi s Mađarskom imamo rijetke “granične prijelaze“, prosječno na svakih 51 kilometara jedan, dok su oni u Europskoj uniji, na svakih nekoliko kilometara. Stoga se planira budućih 4 do 6 „graničnih prijelaza“, a sredstva za navedeno, dobila bi se od Europske unije. Do jeseni ćemo zajednički s Mađarima isplanirati o kojim bi se graničnim prijelazima i na kojim lokacijama trebalo raditi – objasnio je Zdravko Dijaković.

PANNON EGTC (europska grupacija teritorijalne suradnje) novi je oblik formalnog udruživanja jedinica lokalne i područne(regionalne) samouprave kao novi model teritorijalne suradnje sa zajedničkim sustavom planiranja i provedbe razvoja šireg prostora. Strateški ciljevi EGTC su jačanje gospodarske, socijalne i druge kohezije pa su tom smislu hrvatske županije u mogućnosti iskoristiti puni potencijal EGTC-a na temelju provedbe aktivnosti prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje. PANNON EGTC obuhvaća mađarske županije Zala i Somogy te 47 mađarskih gradova i općina i Grad Lendavu iz Republike Slovenije, a Virovitičko-podravska županija, je bila prva koja je, 2013. godine, pokrenula službenu proceduru pridruživanja u europski EGTC sukladno nacionalnoj i EU proceduri.

(www.vpz.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content