Počelo postavljanje solarnih kolektora na sušnice duhana

Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, uz pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Igora Androvića te ravnateljicu VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Eminu Kovač, obišla je u Bakiću dva korisnika solarnih kolektorskih sustava sušnica duhana, odnosno OPG Mihaela Čolaka i OPG Antuna Marovića. Naime, obojici se postavljaju solarni kolektori koji će se koristiti za sušenje duhana.

Podsjetimo, Virovitičko-podravska županija je potičući poljoprivrednu proizvodnju budućih korisnika, a posebno jer se radi o duhanu kao strateškoj kulturi, omogućila da trošak najma solarnih kolektora bude samo 5 posto i da osim toga, bude plaćen u jednakim ratama na deset godina. Riječ je o Programu neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana na postrojenjima za sušenje duhana. Na ovaj način Virovitičko-podravska županija je pokazala brigu za poljoprivrednike, posebno za one koji uzgajaju duhan na području VPŽ.
– Ugovori za solarne sušare nude inovativan način sušenja duhana, a proizvođačima će se značajno smanjiti ulazni troškovi proizvodnje. Virovitičko-podravska županije i VIDRA su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prijavili navedeni projekt kako bi naši poljoprivrednici mogli bolje, brže, lakše i jeftinije završiti s proizvodnjom – istaknula je Sanja Bošnjak obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije.

Županija je ugovore potpisala s 39 korisnika koji imaju 70 sustava solarnih kolektora, a oni kojima su solarni kolektori već ugrađeni, moći će ih koristiti već od početka idućeg tjedna, odnosno u novoj sezoni berbe duhana.

Cilj ove investicije je, osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje, kroz korištenje prirodnih resursa velikog broja sunčanih sati, ugradnjom solarnih kolektora, potaknuti razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji, te razviti model spajanja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

(www.vpz.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content