U virovitičkim vinogorjima pri kraju berbe grožđa: Za svakog vinogradara berba grožđa je prava fešta

Na području Virovitičko-podravske županije, od vinorodnih predjela obronaka Bilogore, Pitomače pa sve preko Virovitice do slavonskih vinorodnih predjela Feričanaca, Slatine i Orahovice, pri kraju su ovogodišnje berbe grožđa. Rane sorte grožđa su već ranije pobrane i nakon vrenja mošta mnogi će se vinogradari već za Martinje moći pohvaliti bistrim i “otkuhanim” mladim vinom, a sorte kasnijih dekada beru se ovih dana.
Svi pravi podrumari na vrijeme su pripremili svoje vinske podrume, oprali bačve, a mnogi od njih kupili i inox posuđe u kojima će kuhati mošt.

Berba grožđa je za svakog vinogradara prava fešta na koju su pozvani njihovi najbolji prijatelji, a u berbi su za ručak redovito posluživane najkvalitetnije delicije, od raznih paprikaša, prasetine, janjetine… No, za mnoge vinogradare berba predstavlja i mali stres jer nikada ne mogu znati koliki će biti urod te koliko će mošta spremiti u svoje vinske podrume.

img_9698Prema riječima nekih većih vinogradara s našega područja, slador u grožđu ove godine nije bio zadovoljavajući, a u mnogim je vinogradima i mošt “slabo curio”.

Bez obzira na sve, proteklih dana sva vinogorja bila su puna berača, na mnogim se mjestima sviralo i pjevalo, na trenutak su zaboravljene sve brige i problemi, jer berba grožđa je i u našim vinogorjima prava gozba.

Rezultati berbe očekuju se za proslave Martinja, kada će se svaki vinogradar svojim prijateljima željeti pohvaliti s čistim i bistrim mladim vinom, koje će na taj dan martinjski biškup po pučkim regulama, Križevačkim štatutom, krstiti u vino. (www.icv.hr; zc)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content