Iz Virovitičkog lista: Mladi su najbrojnija i najvjernija publika Kazališta Virovitica

DUGOGODIŠNJA USPJEŠNA SURADNJA VIROVITIČKOG KAZALIŠTA SA ŠKOLAMA I VRTIĆIMA
Mladi su najbrojnija i najvjernija publika Kazališta Virovitica
*Mnogi naši kolege iz drugih gradova su nam zavidni jer nemaju publiku za predstave za mlade i kažu da je to najproblematičnija publika za kazalište, kazao je Miran Hajoš

Kazalište Virovitica već više od 50 godina ima jako dobru suradnju sa školama i vrtićima na području bivše općine Virovitica pa i šire. Na početku školske godine škole odabiru koje će predstave gledati i to po iznimno niskim cijenama, a broj ovisi o mogućnostima roditelja. Tako djeca za vrijeme svog školovanja pogledaju više od dvadeset predstava. Ta suradnja je jedan od razloga zašto je virovitičko kazalište opstalo više od 70 godina u Virovitici. Cilj je stvoriti djeci naviku dolaska u kazalište kako bi i nakon svog školovanja bili kazališna publika. To se do sada pokazalo uspješnim jer je na večernjim predstavama struktura publike sve mlađa i mlađa, ljudi dolaze u kazalište iz svoje potrebe. Osim takve suradnje kazališta i škola, Kazalište Virovitica već desetak godina organizira i posjete u kojima se djeca upoznaju s kazališnim prostorijama, ponašanjem te kratkom poviješću te kulturne institucije, što je još jedan način stvaranja navike i potrebe njihova dolaska u kazalište.
NASTOJIMO PONUDITI ŠTO NIŽE CIJENE ZA ŠKOLARCE
– Nastojimo formirati što niže cijene za školarce. Većinom smo ispod granica rentabilnosti, negdje se pokrijemo, negdje malo izgubimo, ali sve u svemu drago nam je da djeca gledaju predstave i da većina jako dobro reagira na njih. Poslije svake predstave analiziramo kako je bilo i mogu reći da smo izuzetno zadovoljni. Završni razredi gimnazije postali su naša test publika, oni uvijek gledaju javnu generalnu probu i prvi su koji u Virovitici gledaju predstavu. Mnogi naši kolege iz drugih gradova su nam zavidni jer nemaju publiku za predstave za mlade i kažu da je to najproblematičnija publika za kazalište, a mi imamo upravo takvu najbrojniju i najvjerniju publiku – kazao je ravnatelj kazališta Miran Hajoš.
Učenici od 1. do 4. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje također su posjetili virovitičko kazalište, a glumice Snježana Lančić Prpić, Vlasta Golub i Sara Lustig tom su prigodom za njih odigrale predstavu “Palac Sim i palac Tam”. Mlađi osnovnoškolci uživali su u predstavi nastaloj u koprodukciji Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta iz Požege, inspiriranoj slikovnicom popularne i nagrađivane hrvatske spisateljice i dramatičarke Silvije Šesto te u režiji Damira Mađarića. Ovo su njihovi dojmovi nakon predstave:

marija-ilicic-smallMarija Iličić, 2. razred
– Volim ići u kazalište zato što bih i ja htjela glumiti. Naučila bih tekst kao i odrasli glumci, a dobro bih znala glumiti da plačem i smijem se. Već sam nastupala u kazalištu s glazbenom školom i gledala nekoliko predstava, a najviše mi se svidjela predstava „Palac Sim i palac Tam“.

leonardo-zdjelar-smallLeonardo Zdjelar, 1. razred
– Volim ići u kazalište i gledati kako glumci glume. Najviše volim smiješne predstave jer se onda zabavim i puno smijem. Htio bih opet ići u kazalište i gledati neku smiješnu predstavu.

iva-sabolic-smallIva Sabolić, 3. razred
– Više volim gledati predstave u kazalištu nego neke filmove. Predstave mi se sviđaju jer su smiješne, lijepe i zabavne. Bila sam u kazalištu već tri puta i sviđa mi se, ali ne bih htjela biti glumica.

antun-malcic-smallAntun Malčić, 2. razred
– Predstava „Palac Sim i palac Tam“ bila je baš dobra jer su na kraju svi sretni. Sviđa mi se kako izgleda kazalište, glumci i glumice, a možda i ja jednom postanem glumac.

iva-bukvic-smallIva Bukvić, 1. razred
– Već sam i prije bila u kazalištu i gledala sam zeke. Bili su smiješni kao i ova predstava, a zbog toga i volim predstave. Htjela bih opet doći u kazalište i gledati neku predstavu.

ivan-ilicic-smallIvan Iličić, 4. razred
– Želja mi je biti glumac. Bio sam već puno puta u kazalištu, ne mogu ni izbrojati koliko, a ići ću i dalje. Jako volim predstave, a najviše mi se sviđaju romantične. Volim i smiješne poput „Palac Sim i palac Tam“.

vanesa-vrbancic-smallVanesa Vrbančić, 3. razred
– Volim gledati predstave jer su ponekad smiješne, a ponekad zabavne. Ovo mi je već treći put da sam bila u kazalištu, a najviše mi se sviđa „Palac Sim i palac Tam“ jer su likovi jako smiješni i stalno se svađaju.

Iivano-luka-bukvic-smallvano Luka Bukvić, 2. razred
– Predstave su mi super. Volim kad su smiješne i zabavne, baš kao i ova predstava „Palac Sim i palac Tam“. Glumci u predstavi se puno svađaju, što je jako smiješno. Kad odrastem i ja bih htio biti glumac.

(www.icv.hr, Željka Đaković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content