Tomislav Tolušić za 24 Sata: Ako je nešto loše pronađeno u proizvodu koji je na tržištu, mi ga moramo povući i obavijestiti naše građane

Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić ekskluzivno za 24sata otkrio je detalje nove velike akcije pojačanih kontrola mesa. Obišli su deset distributivnih centara, i u svih deset pronašli nepravilnosti…

Nakon pojačanih kontrola hrane u Hrvatskoj, neslužbeno saznajemo da su inspektori otkrili novi veliki slučaj. Inspektori su upravo na terenu. Detalje nove afere s mesom ekskluzivno za 24sata komentirao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

– Zadnjih dana Ministarstvo poljoprivrede provodi pojačane kontrole mesa. Imali smo redovne kontrole, sad smo ih pojačali. Sve što otkrijemo, javljamo. Javnost to mora znati. Imali smo tragični slučaj nedavno. Prošlog vikenda smo imali akciju. Ne mogu si dozvoliti da postoji problem zdravstvene ispravnosti hrane. Obišli smo 10 distributivnih centara, veleprodaja gdje dolazi mesto na skladište. U svih 10 smo utvrdili nepravilnosti. U nekoliko su iznimno teški slučajevi. Tone mesa će biti uništene koje nije zdravstveno ispravno ili nema sljedivost. Kad dobijemo službene nalaze otkrit ćemo točno o kome se radi. Definitivno imamo problem. Imamo nered na tržištu. Ovako više ne možemo. Ili ćemo se normalno ponašati. Ne želimo dizati paniku, želimo osvijestiti i javnost i one koji to puštaju na tržište da to nije normalno. Svi će biti najrigoroznije moguće kažnjeni i financijski i kaznena odgovornost – kazao je, te dodao.

– Imamo dobre i uvozne proizvode, ali zaslužili smo ispravnu hranu Za mene je zastrašujuće da su u deset od deset centara u kojima smo bili, našli neispravno meso. Moramo se svi zajedno pitati što smo radili zadnjih godina. U Dalmaciji je najgora situacija. U utorak ili srijedu ćemo dobiti službene podatke pa ćemo javnost izvijestiti. Radi se o mesu koje ne znamo kako je došlo na tržište, a ima slučajeva prepakiravanja mesa kojem istječe rok danas ili je istekao, a onda se zamrzava, prepakirava i dodaje rok trajanja od dvije godine – kazao je ministar.
Osim toga je istaknuo.
– Mislim da korupcije nema, ako znate što, javite mi. Službe kvalitetno rade svoj posao – odgovorio je na pitanje ima li korupcije. Ne kršimo zakon. Postoje procedure i poseban način obavještavanja. Mi moramo, ako je nešto pronađeno loše u proizvodu koji je na tržištu, ga povući. Mi obavještavamo naše građane. Imam i ja dvije curice doma. Ne želim da se ikad više ponovi situacija kao ovaj smrtni slučaj nedavno. Obavještavat ćemo naše građane jer to meso kojem je istekao rok trajanja, može biti u vašoj škrinji. I zato nećemo prestati obavještavati naše građane. Moramo svi živjeti jedni s drugima. Proizvođači i trgovci, i prerađivači. Svi u tom lancu moraju shvatiti da su ovisni jedni o drugima. Kontrole nisu previše rigorozne. Mi se fokusiramo na stvari koje su sad primarne. Dokle god bude trebalo, dokle god imamo na tržištu meso ili mlijeko koje nije ispravno, mi ćemo vršiti kontrole – dodao je.
Govorilo se i novom zakonu.

– Novim zakonom ćemo regulirati da se ne može proizvod prodavati ispod cijene proizvodnje. Pokušat ćemo definirati i da barem 50 posto prehrambenih proizvoda bude hrvatskog podrijetla. Hrvatski proizvodi se pokazuju zdravstveno ispravniji. Pokušat ćemo riješiti problem. Vjerujem da će trgovački lanci pozdraviti akciju kupovanja hrvatskih proizvoda – istaknuo je između ostalog ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Podsjetimo, cijela afera sa zdravstveno neispravnom hranom se počela otkrivati nakon što je zbog salmonele u jajima preminuo petogodišnji dječak iz Bregane. Tolušić je odlučio za razliku od svojih prethodnika obavještavati javnost o otkrićima vezano za zdravstveno neispravnu hranu.

(www.24sata.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content