FOTO: „Tako su to radili naši stari“ na području općine Pitomača

Udruga žena Dinjevac je u suradnji s Općinom Pitomača i općinskom Turističkom zajednicom organizirala druženje pod motom „Tako su to radili naši stari“. Ovoj hvale vrijednoj inicijativi pridružile su se i Čuvarice Kulturne Baštine iz Kladare, KUD Podravka iz Starogradačkog Marofa i Udruga žena Bilogorka iz Sedlarice te djeca iz Dinjevca. U ovom radnom druženju bili su dočarani neki radovi, a s ciljem „otimanja“ zaboravu starih običaja.

Predsjednica Udruge žena Dinjevac Svetlana Bastalić u uvodnoj riječi pozdravila je sve nazočne uz veliku zahvalu općinskom načelniku Željku Grgačiću bez čije podrške i razumijevanja bi ovo bilo teško realizirati. Pozdravila je i predsjednika mjesnog odbora naselja Dinjevac i donačelnika Općine Pitomača Ivana Erhatića, direktoricu Turističke Zajednice Općine Pitomača Ivonu Pankasz, predstavnike DVD Dinjevac i predstavnike nogometnog kluba Podravec iz Dinjevca, te tamburaški sastav Mjesečina i kuhare.
Ovom inicijativom vratilo se nekoliko desetljeća unatrag i podsjetilo mlade kako se to „negda delalo“ u ovakve zimske dane. To se radilo uglavnom navečer, a žene bi pozvale susjede na čehanje perja, čišćenje oraha, trebljenje kukuruza, a u svim tim radnjama sudjelovale su bake, snahe, djevojke te muškarci. Svi ti poslovi radili bi se uz pjesmu i prepričavanje dogodovština iz mjesta i okolice, a naravno, nije se zaboravilo ni na tračeve.

Osim predstavljanja poslova na način “kako su to radili naši stari” udruga žena Dinjevac pobrinula se prikazati “kako su jeli naši stari”. Domaće „čurke“, kobasice, pečeno „zelje“, domaći starinski kolači, desetak vrsta „turkinja“, „pucanci“ te osvježavajući napitci sokovi našli su se na stolovima, a uz pjesmu i ples slavilo duboko u noć.

(pitomaca.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content