Frizersko-kozmetički salon “MF”: Njega kose zime

Da bi se kosa mogla lijepo oblikovati, potrebno je posvetiti pažnju njezi kose ovisno o godišnjem dobu. Nagle promjene temperature, hladan i suh zrak te grijanje kod kuće pridonose isušivanju kose i kože zato ih je neophodno drugačije njegovati. Kosa zimi sporije raste, lomi se i često je bez prirodnog sjaja. Dovoljno je pogledati naše ruke kako reagiraju na toplo-hladan zrak, suhe su i ispucane, tako je i s našom kosom.
Zimi je potrebno pažljivo odabrati šampon i regenerator koji će zaštititi kosu od vanjskih utjecaja i dobrano je nahraniti. Od šampona koje vam preporučujemo su svakako multivitaminski šamponi i šamponi s raznim uljima. Takvi šamponi sadrže aktivne sastojke kao što su ulje avokada ili makadamije, giseng, ekstrakt naranče i limuna, obogaćeni su vitaminima B3, B5, B6, C, E koji čiste kosu te istovremeno obnavljaju i stimuliraju rast kose. Ukoliko vam se kosa masti, koristite neutralne šampone ili šampone koji ne sadrže ulja, silikone, parabene i sulfate.

kosa2

Nakon pranja koristite pakung koji obnavlja površinski i unutarnji sloj vlasi. Pakunzi su masniji regeneratori, emulzije tipa U/V ili maske koji najčešće sadrže ulja makadamije, bademovo i maslinovo ulje te djeluju zagrijavanjem kose. Umasirajte pakung u kosu i jednostavno stavite ručnik ili plastičnu kapu na glavu i ostavite da djeluje 10-15 min na kosi i zatim temeljito isperite s toplijom vodom. Na kosi ostavljaju masni trag te je zato potrebno temeljito ispiranje. Ukoliko imate masniji tip vlasišta dovoljno je nakon šamponiranja samo na vrhove nanijeti regenerator, serum prije sušenja kose ili neki tip emulzije leave-in koji ne ispiremo. Za masnu kosu je dobar i piling iz kućne radinosti. Jednu žličicu praška za pecivo dodajemo u decilitar mlake vode i nakon 10 minuta operemo kosu šamponom.

kosa3

Kosu perite najviše dva puta tjedno zimi, ako se ne masti jednom tjedno je dovoljno. Između pranja možete koristiti šampone za suho pranje i tako odgoditi pranje dva do tri dana. Oštećena i porozna kosa može se njegovati u frizerskim salonima tretmanima za dubinsko obnavljane kao što su tretmani keratinom, botoxom, raznim organskim uljima kao što su maroccan oil, macadamia i sl.

I na kraju ne zaboravite posjetiti svog frizera koji će vam sigurno dati najbolji savjet za vašu kosu i odabrati preparate prema vašem tipu i stanju kose.

(Klaudija Fadljević Gomerčić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content