Dogodilo se na današnji dan – 28.2.

Dogodio se incident 228 na Tajvanu
Na današnji dan Tajvan obilježava obljetnicu najkrvavijeg incidenta u svojoj modernoj povijesti. Događaj se obično naziva Incident 228, gdje 228 označava datum 28. 2. 1947. godine. Tog su dana vladine snage započele masakr nad pobunjenim stanovništvom, u kojem je ubijeno između 10,000 i 30,000 ljudi. Odgovornost za zločin snosi prije svega vladajuća stranka Kuomintang. Ta stranka i danas vlada na Tajvanu, no njen se vrh u međuvremenu javno ispričao za počinjene zločine.

Eksplozija velikog topa ubila dva američka ministra
Na današnji dan 1844. godine dogodila se neobično tragična nesreća na palubi američkog ratnog broda USS Princeton. Za vrijeme posjeta američkog državnog vrha tom brodu došlo je do eksplozije velikog topa, od čega je smrtno stradao znatan broj ljudi. Na licu mjesta poginuli su američki državni tajnik Abel Upshur, ministar mornarice Thomas Gilmer te još niz ljudi iz državnog vrha, ali i jedan rob imenom Armistead (ropstvo je u to doba još bilo dopušteno u SAD-u).

Na ulici ubijen švedski premijer Olof Palme

Na današnji dan 1986. godine dogodilo se jedno od najkontroverznijih ubojstava u povijesti. Nepoznata osoba ubila je švedskog premijera Olofa Palmea kad se navečer vraćao kući iz kina sa suprugom. Dogodilo se to na ulici u švedskom glavnom gradu Stockholmu. Premijer nije imao tjelohranitelja uz sebe, što je i inače bilo tipično za njegov opušteni stil. Napadač je pucao u njegova leđa, a ranio je i suprugu, koja je preživjela uz lakše ozljede. Oko ubojstva ispleteno je mnogo teorija. Neki smatraju da ga je ubila ili CIA ili KGB. Nime, Olof Palme bio je poznat kao veliki kritičar obiju svjetskih velesila. Kritizirao je SAD oko Vijetnamskog rata. Neki smatraju da su ga ubili južnoafrikanci zbog kritiziranja apartheida. Druge teorije uključuju Kurde, terorističku skupinu Baader-Meinhof i švedske ekstremne desničare. U siječnju 2011. u njemačkom magazinu Focus izašla je teorija da je Palmea ubio jugoslavenski agent Udbe, stanoviti Ivo D. koji i danas navodno živi u Zagrebu, oko Ulice grada Vukovara.

Održan prvi televizijski prijenos košarke
Prvi prijenos jednog od najjačih televizijskih sportova, košarke, održan je upravo na današnji dan 1940. godine. U Madison Square Gardenu susreli su se Fordham University i University of Pittsburgh koji je pobijedio 57 – 37, a prijenos je napravila kompanija NBC.

U Njemačkoj donijeta uredba kojom se ženama daje pravo da studiraju na visokim školama

1900. godine Veliko vojvodstvo Baden donijelo je uredbu kojom se, prvi put u Njemačkoj, ženama daje pravo na studij na visokim školama. Dotad su mogle sudjelovati samo kao gosti slušači.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content