Ministar Tomislav Tolušić: U pripremi je novi zakon o vinu i učinit ćemo sve što je u našoj moći da izvoz domaćih vina bude što veći

Više od pedeset vinara iz tri vinske udruge Graševine Croatice, Vina Dalmacije te Bregovite Hrvatske predstavili su mlada vina u zagrebačkom hotelu Westin. Među njima s vinima se predstavila i PP Orahovica.
En Primeur 2017., prvo kušanje i predstavljanje hrvatskih mladih vina održano u hotelu Westin ove je godine okupilo je više od pedeset vinara iz tri vinske udruge Graševine Croatice, Vina Dalmacije te Bregovite Hrvatske koji su predstavili mlada vina graševine, pošipa, rizlinga, pušipela, škrleta te crna vina berbe 2015.
Cilj predstavljanja je osigurati sommelierima, ugostiteljima, vlasnicima restorana i ljubiteljima vina kušanje noviteta koje ih očekuju kako bi na vrijeme rezervirali i naručili mlada vina. Podršku organizaciji dalo je Udruženje vinarstva pri HGK, a bogata i raznolika ponuda velikih vinarija s dugom tradicijom i obiteljskih podruma omogućila je svim posjetiteljima uživanje u vinskoj ponudi Lijepe naše.

Na prvom kušanju domaćih vina sudjelovao je i ministar poljoprivrede i šumarstva Tomislav Tolušić koji je ovom prilikom pohvalio uspjehe domaćih vinara rekavši kako bez problema mogu konkurirati i na vanjskim tržištima. ˝U pripremi je novi zakon o vinu i učinit ćemo sve što je u našoj moći da izvoz domaćih vina bude što veći˝, poručio je Tolušić.
Kako tvrdi Vlado Krauthaker, predsjednik Graševine Croatice, berba 2016. Je u Slavoniji bila manja kvantitetom, a kvalitetom vrlo dobra do odlična.
˝Zato i imamo odlična vina koja danas na En Primeuru prvi puta i pokazujemo. Govorim u ime svih slavonskih vinara i mogu reći da su crvena vina berbe 2016. su jako dobra i imaju potencijala da za deset godina budu najbolja vina koje je Slavonija ikad proizvela. Naravno, još nas po tom pitanju čeka puno posla i svaki vinar je svjestan da na tržištu može uspjeti samo s kvalitetom i ničim drugim. To je vezano i za izvoz, ako imamo kvaliteti i ako imamo odnos cijene i kvalitete , svugdje ćemo ih moći prodati. Hrvatska vina se sve više izvoze, graševina kao sorta je već prisutna u nizu restorana s Michelinovom zvjezdicom i više nije nepoznanica kao što je bila prije deset godina, a možemo samo zamisliti što će biti za deset godina ako budemo radili kvalitetno˝, smatra Krauthaker.

Kako kaže, za hrvatska vina ne bi trebalo biti problema kod ozbiljnih vinara ni kada je konkurencija u pitanju jer isključivo kvaliteta jamči uspjeh.
˝Sve probleme koje imamo s uvoznim, rinfuznim vinima treba riješiti na kvalitetan način u odnosu na CEFTU. Svakako su potrebne češće kontrole i smanjenje divljeg uvoza, treba se koncentrirati na praćenje tog proizvoda od trenutka kada uđe preko granice i da ta vina budu opterećena s državnim nametima koji se u odnosu na EU bez problema mogu postaviti˝, poručio je Krauthaker.

I u dalmatinskom vinogradima je ova godina dala jako kvalitetno grožđe, berba je bila dobra po količini, a u smislu kvalitete izuzetna. Jasminka Šaško iz udruženja Bregovita Hrvatska objasnila je kako je godina bila pogodna za rane berbe grožđa za pjenušce kao i za redovne berbe koje su se pokazale vrhunskima, a profitirali su i vinari koji su svoje grožđe ostavili i do minus temperatura za ledene berbe.

Inače, manifestacije En Primeur preuzeta je iz francuske, a riječ je o francuskom trendu premijernoga kušanja mladih vina, kojim se želi profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina koja najčešće nisu potpuno bistra, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti.
(www.poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content