Frizersko-kozmetički salon “MF”: Šamponi za lijepu kosu

Dobar šampon temelj je za zdravu i sjajnu kosu. Šamponi su osnovna sredstva za pranje kose, a sastoje se od šamponske osnove i aditiva. Osnovu čine: deterdženti, sapuni i njihove smjese, dok su dodaci u šamponima mirisi, boje, konzervansi, proteini, biljni ekstrakti itd. Kod odabira šampona prvo treba pogledati vlasište. Ako je ono suho, sjajno i perutavo, imate suhi tip kose, a ako vam je vlasište masno i kosa sljepljena te je često morate prati, odaberite preparate za masnu kosu. Uz masnu kosu često ide i perut koja je u obliku velikih krpica koje se drže uz vlasište. Takva perut otežava normalan rast kose i potrebno ju je tretirati medicinskim šamponima, osobito ako se radi o seboreičnom vlasištu, jer kosa u tim slučajevima može prekomjerno ispadati. Osnovna značajka masne kose je prekomjerno lučenje loja ili sebuma. U tom slučaju treba koristiti šampon čija je zadaća oprati kosu bez iritacije vlasišta koji sadrži različite biljne dodatke kao što su npr. breza, kesten, limun, ružmarin, med i kopriva.
Obojena kosa sadrži sintetične pigmente zato koristimo šampone koji će zaštititi boju od UV zraka i učinaka deterdženata jer u svom sastavu sadrže UV filtere i proteine. Posebni šamponi za obojenu kosu pomažu vam zadržati kosu u tom prekrasnom stanju štiteći je od efekta izbjeljivanja, te imaju učinkovite njegujuće sastojke i pigmente koji pružaju sjaj.
Značajka normalne kose je normalna količina lučenja loja zato za normalnu kosu koristimo šampone čija je zadaća održati normalno stanje kože i kose. Najbolje da je njihov pH između 5 i 7, a mogu sadržavati aditive kao što su naranča, limun, kava i sl.
Suha kosa ima premalo loja, a oštećena kosa je lomljiva, hrapava i bez sjaja. Za taj tip kose koristimo njegujuće šampone koji kosu ne odmašćuju potpuno, ali je štite i oživljavaju.
Sadrže dodatke kao što su vitamini, proteini, biljni ekstrakti, masne tvari i lecitin. Posebni šamponi dostupni su za obnovu strukture kose i vraćaju joj živost. Aktivni sastojci u tim šamponima su svileni proteini kao i ulje marelice ili biserni ekstrakti.
Šamponi također uklanjaju ostatke proizvoda za kosu, a odstranjivači kamenca omekšavaju vodu. I na kraju obavezno temeljito isperite šampon s kose jer ostaci proizvoda za njegu guše sjaj kose.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content