OPG Ivice Vajde iz Sedlarice zahvaljujući potpori Podmjere 4.1. povećao proizvodnju kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda

Na području Virovitičko-podravske županije postoje „tri zemlje plastenika“. Jedna je na području Rogovca i Lozana, druga kod Vukosavljevice, a treća kod Otrovanca i Sedlarice. Naravno, plastenika ima i na drugim područjima, no ovdje ih ima „malo više“.

Ivica Vajda iz Sedlarice dugi je niz godina u ovoj proizvodnji. Uglavnom se radi o obiteljskom biznisu, a u plastenicima sadi sve „osim jagoda“. Dvije kćerke su na studijima, a on, uz suprugu, od pet ujutro na polju. Tvrdi, „u ovom poslu morate biti 100 posto da bi uspjeli“, no problem je što u onom što zaradite često nemate vremena uživati.

I baš zbog toga, jer je „unutra do kraja“, svaka pomoć je dobro došla, a Ivica Vajdi i njegovom OPG-u je odlično došla potpora Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“/Operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“.

Projektnu prijavu je izradio u suradnji s VIDRA-om, a u utorak ga je posjetio županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač. Ivica Vajda ih je upoznao s radom na OPG-u, plasmanu proizvoda, te o tome kako je namijenio 99.638,70 kuna, koje je dobio na navedenom natječaju, uz intenzitet potpore od 50 posto ukupno prihvatljivih troškova. Doprinos EU sredstava je bio 85, a Republike Hrvatske 15 posto od ukupno dodijeljene potpore.

Ivica Vajda je sredstva već uložio u modernizaciju i razvoj povrtlarske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu, kupio je nove plastenike s kojima će povećati proizvodnju i samim time biti konkurentniji na tržištu zdravih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”401017″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content