Predstavnici vodećih izraelskih poljoprivrednih tvrtki prenijeli svoja iskustva i znanja o upotrebi novih tehnologija

U organizaciji Virovitičko-podravske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, Veleposlanstva Izraela u Republici Hrvatskoj i Israel Export Instituta, u Virovitici je održan seminar: „Primjena novih tehnologija u poljoprivredi“ na kojem su sudjelovali brojni zainteresirani poduzetnici iz sektora poljoprivrede s područja naše županije, kao i stručnjaci i gospodarstvenici iz sektora poljoprivrede iz Izraela. Stručnjaci iz vodećih izraelskih poljoprivrednih tvrtki (NETAFIM, ND Project, PROFIT AGRO, AFIMILK,ICL Fertilizers, ADAMA) ovom su prilikom prenijeli svoja iskustva i znanja poljoprivrednicima iz Virovitičko-podravske županije iz područja navodnjavanja, stakleničke proizvodnje i mljekarstva.

Pozdravne riječi prisutnima uputile su obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak i veleposlanica i konzulica Veleposlanstva Države Izrael u RH Irit Shneor koja je istaknula da će se ovakva predavanja održati i u Osijeku, Slavonskom Brodu i Zagrebu te da su izraelska iskustva definitivno dobar primjer dobre prakse i kao takva mogu biti primjenjena u Hrvatskoj:
-Izrael je vodeća zemlja u poljoprivrednoj tehnologiji, a imamo i iznimno dobre rezultate u proizvodnji mlijeka. Želim istaknuti i to da je upravo u Izraelu izumljen sustav navodnjavanja kap po kap. Izuzetno smo uspješni u razvoju suvremenih tehnologija upravo kako bi nadoknadili to što zemljopisni uvjeti možda nisu najpovoljniji za poljoprivrednu proizvodnju. – rekla je Shneor.

MG 9178

Seminaru su prisustvovali i zamjenik župana Zdravko Dijaković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Igor Andrović, ekonomski ataše u Veleposlanstvu Države Izrael u RH Josipa Filaković te direktor HGK ŽK Virovitica Milan Vanđura.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove Virovitičko-podravske županije Igor Andrović naglasio je zašto su iskustva izraelskih stručnjaka vrijedna, kako za lokalnu i regionalnu samoupravu, tako i za naše poljoprivredne proizvođače:
– Ako znamo da je Izrael država koja na 310.000 hektara proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi samo žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer te s 95 posto proizvodnje pokrivaju svoje potrebe, tada je to definitivno zemlja koja može biti biti priomjer dobre prakse za ostale. Što se tiče naše županije, ona je u fazi izgradnje sustava navodnjavanja, a Izrael je jedan od vodećih svjetskih korisnika poljoprivrednog navodnjavanja. – rekao je Andrović.

U ime HGK- Županijske komore Virovitica zadovoljstvo održanim seminarom izrazio je i direktor Milan Vanđura koji je istaknuo da vjeruje kako će znanje i iskustvo izraelskih stručnjaka zasigurno pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima. (icv.hr, mb; foto: Matija Rođak)

[g-gallery gid=”398014″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content