Prijavite se na muzejsku radionicu tradicijskog načina ukrašavanja uskršnjih jaja rastopljenim voskom

U subotu, 8. travnja, u Gradskom muzeju Virovitica održat će se muzejska radionica tradicijskog načina ukrašavanja uskršnjih jaja rastopljenim voskom. Pisanje voskom, kao vrlo staru tehniku, pokazivat će Jelena Štefović iz Bušetine. Radionica je namijenjena odraslima, ali sudjelovati mogu i djeca ukoliko rade s roditeljima. Sav materijal je osiguran, a prijaviti se možete na: [email protected] ili na brojeve 099/548-8170 i 721-228.

Batik tehnika

Uskršnja jaja danas se ukrašavaju raznim tehnikama, bojama i motivima. Neke su tehnike mlađe, neke starije, neke inovativne, a neke manje. Boje su raznovrsne, kupovne, prirodne, a motivi vrlo maštoviti. Danas, sa sigurnošću možemo reći da pri ukrašavanju jaja svakako ne manjka kreativnosti u izražavanju na obloj površini ljuske jaja.

Ukrašavanje jaja rastopljenim voskom i bojama najstarija je tehnika, a vrijedni primjerci svilopisa na pisanicama iz 19. stoljeća iz Slavonije čuvaju se u Etnografskom muzeju Zagreb. Riječ batik je malajskog porijekla, a znači slikati voskom. Osobito je stara i raširena tehnika oslikavanja voskom na tekstilu, a rasprostranjena je i danas u Kini, Indiji, na Malajskom poluotoku i na Javi u Indoneziji. Poznavali su ju i stari Egipćani, a kroz 7. stoljeće razvila se i u Aziji te Japanu. Na europsko tlo dolazi u 17., ali se tek od 19. stoljeća razvija i širi. Batik tehnika na tekstilu primjenjuje se i na ljusci jaja: pokrivaju se dijelovi rastopljenim voskom, zatim bojaju u odabranoj boji, postupak se ponavlja ukoliko se želi više boja, te se naposljetku skida vosak.

U Hrvatskoj, svi krajevi poznaju ovu tehniku: od juga (dubrovačko „penganje jaja“) do sjevera (međimursko „pisanje“ i „čoskanje“) i istoka (slavonsko „šaranje jaja“ i „svilopis“).

Virovitička sela upotrebljavala su pomagalo „kisicu“ ili „kićicu“ pomoću kojeg su rastopljeni vosak nanosili na jaja. Spretnije žene su uvodile niti lana ili konoplje što bi ostavljalo tanji trag i precizniji motiv. Motivi na uskršnjim jajima su bili cvjetnog i geometrijskog oblika, često stilizirani i s određenom porukom. Kao i u ostatku kontinentalnog dijela često su se ispisivale poruke: Sretan Uskrs, Ovo jaje za poljubac se daje, Ti ne gledaj jaje, neg’ onoga koj’ ti ga daje i drugo.

Virovitički muzej unutra Etnološkog odjela čuva tradicijski pribor za ovu tehniku i neke od pisanica s motivima karakterističnim za ova sela.

(www.icv.hr, žđ, muzejvirovitica, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content