„Čuvarice“ bukovačkog muzeja zajedno sa školarcima obilježile Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja koji se od tada, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta, a obilježen je i u Zavičajnom muzeju Nove Bukovice. Muzeji su “riznice” u kojima se čuvaju tajne muzejskih predmeta koji progovaraju o životima povijesnih ličnosti, zanimanjima, događajima, zanatima, umjetnosti, običajima pa je i Zavičajni muzej Nove Bukovice s ciljem promicanja svoga rada primio učenike nižih razreda OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica.

Osim vrijednog i bogatog stalnog postava, tamo su ih dočekale i članice Udruge “Bukovica u srcu”, inače “čuvarice” bukovačkog muzeja. Učenike su dočekale u “učionici”, kako to i priliči. Bake su srdačno primile goste, a svaka ih je na svoj način, pričom ili djelom, vratila u prošlost. Baka Milka Žagar izrecitirala je nekoliko pjesama koje je u svom ranom djetinjstvu učila u školi. Djeci se najviše dojmila pjesma “Putnik” pjesnika Petra Preradovića. Baka Slavica Čižmar ispričala je priču o Ivici i Marici na tako zanimljiv način da su učenici bili oduševljeni, dok im je baka Ivanka Medved pričala o tome kako su se djeca nekad igrala i kratila vrijeme u dugim zimskim noćima. Kao šećer na kraju, teta Mirjana Žagar ispekla im je provu s pekmezom upravo po receptu svoje bake.

Uz završnu misao kako njegujući kod djece osjećaje za prošlost, gradimo naraštaje za budućnost, učenici i učiteljice zahvaljuju svojim domaćicama, “čuvaricama” bukovačkog muzeja na kojega su vi jako ponosni.

(www.icv.hr, lm; Foto: Lidija Medved)

[g-gallery gid=”410152″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content