Divlje svinje “uživaju” u dvorištima u Milanovcu, nemoćni građani mole za pomoć

Iako su žitelji Ulice Svetog Trojstva u prigradskom naselju Milanovac navikli na bliske susrete s divljim životinjama, ovih dana im u dvorišta osim lisica, divljih mačaka, pasa, tvorova i lasica dolaze i opasniji “posjetitelji” – divlje svinje. Naše sugovornice, Zdenka Rajnović i njena kći Ana žive tek dvadesetak metara od kukuruzišta, tik uz cestu. Još tijekom noći čule su roktanje i zvuk lomljave, a čim je svanulo, primijetile su i tragove divljih svinja. No, šok je bio još veći kada su vidjele svinje koje su im protrčavale kroz dvorište i valjale se po blatu tik uz cestu!

– Ne osjećamo se sigurno. Riječ je o divljim životinjama koje znaju biti itekako opasne, pogotovo ako im se nađete na putu. A u ovom slučaju, kada se one ponašaju kao da je ovo njihov teritorij, zasigurno nas smatraju uljezima koji im smetaju – s razlogom zabrinuta rekla nam je Zdenka Rajnović.

VIROVITICA vepar zdenka rajnovićPROLAZ KROZ KUKURUZE

Bliske susrete imao je i tamošnji raketar protugradne obrane Julije Keresturi. Tik uz kukuruze ima lansirnu rampu koju svaki dan po službenoj dužnosti obilazi, pogotovo ovoga ljeta kada nevrijeme prijeti usjevima i kada raketari moraju biti češće u pripravnosti.
– Divlje svinje su si napravile prolaz kroz polje kukuruza i osim što se njime hrane, dolaze se ovdje valjati u blato koje se nalazi na rubu parcele. Nemali broj puta prijeđu cestu i dođu u dvorišta tamošnjih žitelja. Je li razlog hrana ili nešto drugo, ne znam – kazao nam je J. Keresturi.

Tko u ovim slučajevima može štititi građane, pitaju se mještani Milanovca. Jer, zakon kaže da lovci i policija ne smiju reagirati izvan lovišta pa se divlja svinja koja uživa u nečijem dvorištu automatski svrstava u “tuđi problem”. Mještani pak ističu da se taj problem neće sam riješiti jer se životinje sve češće zbog prirodnih migracija, gladi i drugih razloga naseljavaju u gradovima tik uz ljude. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content