MIKEŠKI JESTVENIK Teleći odresci u vrhnju

Kroz projekt “Mikeški jestvenik” pripremili smo s učenicima Strukovne škole Virovitica brojna mesna jela koja možete pronaći u otisnutoj Knjižici recepata. Stari zapisi virovitičkih domaćica upućuju nas na učestalo korištenje teletine, koja se opravdano smatrala gastronomskim idealom, ali danas se u receptu može zamijeniti pilećim, purećim i svinjskim odrescima poštujući karakteristike njihove pripreme. Naišli smo i na nekoliko zapisa o pripremanju punjenih goveđih odrezaka. Donosimo vam ukusan recept za 5 osoba “Šnicli u kajmaku” (poznate i kao puter-šnicle) koji će se, vjerujemo, i vama svidjeti.

Teleći odresci u vrhnju

0,75 kg telećih odrezaka
5 dag maslaca
0,5 dcl ulja
6 dag glatkog brašna
sol po ukusu
sok od pola limuna
0,5 l teleće juhe ili temeljca od povrća
2 dcl punomasnog vrhnja

Teleće odreske posoliti, pažljivo natući, jednu stranu pobrašniti te rumeno prepržiti s obje strane. Ostaviti sa strane.
Na istu masnoću dodati brašno, zapržiti pa zaliti temeljcem i limunovim sokom te vratiti odreske. Pažljivo pirjati 15 minuta. Pred kraj dodati kiselo vrhnje i kratko zagrijati. Odmah poslužiti uz škrobasti prilog i svježu zelenu salatu.

(www.icv.hr)