Ministarstvo hrvatskih branitelja i HPB potpisali Protokol o stambenom kreditiranju

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka potpisale su 3. listopada Protokol o stambenom kreditiranju hrvatskih branitelja i članova obitelji stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja iz Domovinskog rata.
Kako je tom prigodom istakao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ova mjera, kao i niz drugih, ima za cilj riješiti broj stambeno nezbrinutih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u što je moguće kraćem vremenskom razdoblju na odgovarajući način.

Osim osiguranja povoljnijih kreditnih uvjeta članovima obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, hrvatski ratni vojni invalidi koji obročno otplaćuju dodijeljene stanove moći će prilikom zaključenja ugovora o stambenom kreditu kao instrument osiguranja staviti hipoteku na stanove u vlasništvu Republike Hrvatske, pod uvjetom da se odobrenim stambenim kreditom u cijelosti podmiri kupoprodajna cijena stana. Ministarstvo hrvatskih branitelja će tako dobiti dodatna financijska sredstva za daljnje stambeno zbrinjavanje stradalničke populacije, a Hrvatski ratni vojni invalidi će steći vlasništvo stana i ostvariti mogućnost za dobivanje dodatnih kreditnih sredstava za njegovo uređenje, pod prihvatljivim uvjetima u odnosu na druge ciljane skupine.

Također, Hrvatski ratni vojni invalidi koji se nalaze na važećoj listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita ili financijske potpore za kupnju ili izgradnju prve nekretnine zaključenjem stambenih kredita, ne gube pravo na stambeno zbrinjavanje pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, ako su to pravo imali po važećem Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u trenutku zaključenja ugovora o kreditu. To znači da pod ovim prilagođenim kreditnim uvjetima HRVI mogu rješavati svoje stambeno pitanje, a kasnije sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja u cijelosti zatvoriti ili djelomično prelomiti zaključeni ugovor o stambenom kreditu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka će u narednih nekoliko dana regulirati i objaviti konkretne uvjete za mogućnost ostvarivanja stambenih kredita.

(www.icv.hr, branitelji.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content