NOSKOVAČKA DUBRAVA POSTALA OPORAVILIŠTE ZA RODE – I ozlijeđene rode imat će svoju dravsku priču

Noskovačka Dubrava postala je oporavilište za ozlijeđene bijele rode u ovom dijelu Hrvatske. Dravska priča, informativno-edukativni centar i hostel, u svom je dvorištu izgradio nastambu u kojoj je trenutno šest roda, od kojih su neke na oporavku, a neke će ondje imati trajni dom. Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, kaže kako je inicijativa oporavilišta stvorena ovog ljeta kada su s rodama imali pune ruke posla.
– Ovog smo ljeta spašavali tri rode. Rodu iz Sladojevaca vratili smo uz pomoć djelatnika HEP-a u gnijezdo, a jednu smo zbog ozljeda morali poslati u Zoološki vrt u Zagreb na operaciju i kasnije na liječenje u oporavilište u AWAP, Udrugu za zaštitu divljih životinja u Zaprešić.

ISPALA IZ GNIJEZDA

Naša Gabi iz Korije, kojoj je krilo bilo ozlijeđeno, ostala je s nama i ukazala se potreba da joj osiguramo zimovalište dok se ne oporavi – o ideji izgradnje nastambe za rode kaže Tatjana A. Sabo.

Gabi je kao ptić ispala iz gnijezda u Koriji nedaleko od Virovitice. Onako nemoćnu pod svoje okrilje uzeli su je dobrotvori iz Javne ustanove. U strahu da će joj put do Zagreba, gdje se trebalo utvrditi je li krilo slomljeno, biti prenaporan, imobilizaciju krila odradili su – telefonski.

– Djelatnici Javne ustanove su telefonskim konzultacijama sa Zoranom Horvatom, voditeljem oporavilišta u AWAP-u, uspjeli napraviti fiksaciju Gabinog krila. Srećom, rendgenske snimke pokazale su da joj krilo nije bilo slomljeno nego da je bila riječ o ozlijeđenoj tetivi, pa su joj to područje imobilizirali žicom. Uskoro se uspješno oporavila, ali izgubila je nekoliko letnih pera pa nije mogla napustiti Hrvatsku kao druge selice – o sudbini prve stanarke oporavilišta govori Tatjana Arnold Sabo.

Bez letnih pera Gabi ne može proputovati svoj prvi, čak 12.000 kilometara dug let do Afrike, gdje je sa svojim roditeljima te braćom i sestrama trebala provesti zimu. Moći će to nagodinu, najvjerojatnije s nekom drugom, novom obitelji, jer će je stara u međuvremenu zaboraviti. Umjesto Afrike dom će joj biti ugodna nastamba u Noskovačkoj Dubravi, a kasnije i neko od gnijezda u obližnjem selu. Gabi za sada ima pet “cimera”, ozlijeđenih i za povratak u prirodu trajno onesposobljenih bijelih roda, a koje su prošlog tjedna stigle iz oporavilišta u Zaprešiću.

ZADNJA rode2mloDOMAĆI MATERIJAL

Izgradnju prvog oporavilišta za rode pomogla je Virovitičko-podravska županija i stoji oko 40.000 kuna. Djelatnici Javne ustanove u izgradnji i uređenju koristili su domaći materijal.
– Dio drveća koje je srušilo nevrijeme iskoristili smo za stupove, improvizirana gnijezda i druge dijelove nastambe. Nešto manjih troškova imali smo za posude za hranjenje, no najveći izdatak je hrana. Hrane se ribom i mesom pa smo ovih dana u pregovorima sa sponzorima o donaciji za hranu. Drago nam je što nas od početka pomaže župan Igor Andrović pa je oporavilište ušlo i u županijski proračun za sljedeću godinu. U dogovoru s AWAP-om ovdje se u budućnosti može oporavljati i živjeti desetak roda, kojima ćemo rado pružiti siguran dom – zaključuje Tatjana A. Sabo.

A za sve one koji se pitaju kako će rode prezimiti na otvorenom u Slavoniji, gdje se temperature spuštaju daleko ispod ništice, ljubitelji prirode odgovaraju: ove selice ne napuštaju naše krajeve zbog zime. Hladnoća im ne smeta, one putuju zbog – hrane. Kad je temperatura ispod nule, roda će ribu još i naći, ali nema zmija, puževa, gujavica, guštera ni kukaca pa im je umjesto gladovanja jedini izbor dugi let do Afrike. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content