UREĐENJE ODVODNOG KANALA U KORIJI: Mještanima konačno spas od poplava

Dugi niz godina za većih oborina velike količine vode koje se slijevaju s obližnjih obronaka Bilogora plave vrtove, njive, dvorišta, podrume, čak i dio kuća južne strane Nazorove ceste u Koriji te im time nanose velike materijalne štete.

Grad Virovitica taj je problem pokušao riješiti prije desetak godina iskopima kanala koji su trebali spriječiti plavljenje domaćinstava, no pojedinci iz Korije nisu na svojem vlasništvu dopuštali iskope pa se problem plavljenja nastavio.

PROŠLE GODINE VODA IM UNIŠTILA USJEVE

No, nakon rješavanja i tog problema, Grad Virovitica je u suradnji s Hrvatskim vodama proteklih dana počeo s uređenjem otvorenog odvodnog kanala u Koriji. Radove izvodi virovitička tvrtka Brana d.o.o. i trebali bi riješiti odvodnju oborinskih voda s poljoprivrednih površina te od plavljenja zaštititi dvorišta i stambene objekte.

MG 0551– Prošle godine kada se topio snijeg, a uz to pala i kiša, voda mi je došla do kućnog praga. Da nije bilo susjeda i vatrogasaca koji su joj promijenili smjer, voda bi mi sigurno ušla i u kuću – istaknula je Ana Turudić (88), koja u svojoj kući živi sama. Dodaje kako su joj prošle godine oborinske vode uništile sve povrtne usjeve.

Prvi koji uskaču u pomoć pri poplavama su članovi mjesnog DVD-a Korije. Iako nedovoljno opremljeni, uvijek su na usluzi svojim sumještanima. Snaga i izdržljivost su ono što se tada traži na terenu.

– Do dolaska profesionalnih vatrogasaca iz Virovitice i izvlačenja vode iz podruma pumpama, naši članovi iz njih izvlače materijalne stvari te kopaju iskope kojim vodu djelomično usmjeravamo u drugom smjeru – kazao je član mjesnog dobrovoljnog društva Frano Marjanović.

korija poplavePRODRLA I U KUĆE

Kanali uz državnu cestu za većih oborina puni su vode pa se ona slijeva u dvorišta i podrume kuća koje se nalaze s druge strane ceste. Niži nivo ceste problem je zbog kojeg za vrijeme većih oborina štetu trpi i Zoran Trnovec, vlasnik vulkanizerske radnje koja bude potpuno potopljena.

– Voda mi uništi svu mehanizaciju koju koristim u radu. U drugom dijelu kuće jednom prilikom uništila mi je perilicu rublja, vrijedne oldtimere… Ma sve je plivalo pod vodom koja je dosegla visinu 1,80 metara i ispunila cijeli podrum – o problemima u prošlosti govori Zoran Trnovec, izražavajući pritom nadu kako će iskop kanala napokon trajno riješiti štetno plavljenje.

Prema riječima Kristijana Sabe, pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice, kanal se izvodi u dužini oko 770 metara u smjeru zapad – istok, nakon čega skreće prema sjeveru u dužini 308 metara te se spaja na postojeći otvoreni kanal s južne strane državne ceste D5. (www.icv.hr, zc, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content