Energetskom obnovom Učeničkog doma Virovitica ostvarene značajne uštede

blank

Projekt „Energetska obnova Učeničkog doma Virovitica“ održavanjem završne konferencije uspješno je završio. Energetska obnova Učeničkog doma provedena je kroz Pilot projekt 4c1.2. energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Nositelj projekta je Učenički dom Virovitica koji je u suradnji s Virovitičko – podravskom županijom i Razvojnom agencijom Virovitičko – podravske županije VIDRA-om isti i proveo.

Energetska obnova zgrade Učeničkog doma obuhvatila je radove na izolaciji vanjskog zida, izolaciji stropa prema negrijanom tavanu, izolaciji krova iznad grijanog prostora, te zamjenu unutarnje rasvjete. Radove na energetskoj obnovi izvodila je tvrtka Slavić-inženjering d.o.o. iz Virovitice, dok je stručni nadzor provodila tvrtka Croming d.o.o. iz Pitomače.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u intenzitetu od 30% i Fond za zaštitu okoliša u intenzitetu od 40%. Preostalih 30% sufinancirala je Virovitičko-podravska županija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.326.434,21 HRK, dok prihvatljivi troškovi iznose 1.162.334,21 HRK.

Cilj projekta ostvaren je energetskom obnovom kroz rekonstrukciju rasvjete, te poboljšanjem toplinske zaštite vanjske ovojnice, što uključuje izolaciju krova iznad grijanog prostora, izolaciju stropa prema negrijanom prostoru i izolacija vanjskih zidova. Rezultati ušteda vidljivi su kroz smanjenje potrošnje toplinske i električne energije i smanjenje štetnih emisija CO2.

Energetskom obnovom zgrada Učeničkog doma prešla je iz energetskog razreda D u energetski razred B, te je ostvarena planirana ušteda od 72,37 % toplinske energije za grijanje i ušteda od 64,60 % električne energije za rasvjetu, a također su i značajno smanjene emisije C02. Ostvarenjem planiranih ušteda na računima Učeničkog doma Virovitica već se ove zime mogu primijetiti i značajne financijske uštede. (www.icv.hr)

logo 002 vidljivost