Iz drugih medija: FLORA Restoran je preseljen jer se dvorac renovira, no i dalje se jede – grofovski

blank

Sve je u stilu Pejačevića pa se tako i jede – imena jela su Damin objed, Grofov objed, Pejačevićev objed. ‘Flora’ će se vratiti na svoje staro mjesto čim se dvorac obnovi. Dvorac Pejačević zaštitni je znak Našica. I Virovitice. Pa kako to? Imali su novca…

Pa su imali i dvoraca. Gradski “landmark” danas se obnavlja, a to je mjesto poznato i po restoranu u kojem se mogu jesti virovitički specijaliteti. Ali, kako je dvorac zatvoren, pun skela, gdje je restoran?

– Eto, preko puta, preselio se dok se dvorac ne obnovi – daju upute u Virovitici.

Njoke kao od bake Milke

Ni stotinu metara dalje, u bivšoj vojarni, stoji natpis “Flora”.

– Tu smo! – kažu u restoranu. Zanimljivo, rijetko se restoran baš na ovaj način preseli. Dok se mjesto obnavlja. Zgodno.

– Ma restoran u dvorcu Pejačević najljepši je u kojem sam bila! – kaže konobarica Aleksandra Feketija.

– Radim u njemu od prvog dana, a sad smo na neko vrijeme pro¬mijenili adresu. Nema veze, jedva čekamo da se vratimo.

Meni, zbog kojeg je ovo mjesto poznato u kraju, ostao je – isti.

– Kuharica radi isto kao Što su kuhale i naše bake. Evo, kad probate njoke, iste su kao što ih je radila moja baka Milka, samo ona ih je zvala Šišklini – kaže Aleksandra. Sve je ovdje u stilu – Pejačevića. Pa se tako i jede – imena jela su Damin objed, Grofov objed, Pejačevićev objed…

– Vlasnik dvorca bio je lovac. A u našim šumama i danas ima mnogo divljači. Pa je jelo koje nosi njegovo ime – jelen u umaku od vrhnja i vrganja s kukuruznim žgancima – kažu u restoranu.

A recept?

– To je tajna! I inače je tako, ne samo u restoranima, već i kod nas kod kuće, rijetko će ti netko dati recept, makar bila riječ i o paprikašu. Svatko ima svoju tajnu. Damin objed?

– Gospođa je pazila na liniju pa je ona jela punjena pureća prsa, sir i gljive te umak od šampinjona. Sve je ovdje u grofovskom stilu, a kad se vrati u obnovljeni dvorac, i ugođaj će biti isti.

Udala se u dvorcu u kojem radi

Cijene su na ovom mjestu, kao i na većini mjesta na kontinentu, vrlo pristupačne. Pije se i domaće vino – Vineda – graševina, char donnay te cabernet-sauvignon. Cijene butelja su oko 160 kuna, a obrok za jednu osobu, sa salatom, lepinjom i kolačem – 88 kuna. Tko želi jesti Šarana – prženog ili pohanog – porcija je 30 kuna. Konobarica Aleksandra i udala se u dvorcu u kojem godinama radi.

– To je u ovom kraju uobičajeno. I park je ovdje prekrasan, imao je platane, ginko… Najljepše, pogled je pravi. Povišen je pa se vidi sve kao na dlanu. Jedva čekamo da se vratimo… (Večernji list)