Županijsko natjecanje iz tehničke kulture: 55 mladih tehničara pokazalo zavidno znanje, spretnost i sposobnost

Orahovica je bila domaćin 60. županijskog natjecanja mladih tehničara Virovitičko-podravske županije. Nastupilo je ukupno 55 mladih tehničara iz 11 škola, a natjecanje je vodila predsjednica stručnog vijeća VPŽ za tehničku kulturu Svjetlana Urbanek iz Orahovice. Mladi su tehničari natjecanje imali cijeli dan, jutarnji program bio je rezerviran za teorijski, a nastavak dana za praktični rad. Natjecalo se u 10 kategorija i to peti razredi u maketarstvu i modelarstvu, šesti razredi u graditeljstvu, sedmi u strojarskoj konstrukciji i obradi materijala, osmi u elektrotehnici i elektronici, a svi uzrasti, odnosno od petog do osmog razreda natjecali su se u kategorijama fotografija, robotsko spašavanje žrtve, automatici i modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevina:

-Opći zaključak ovog natjecanja među učiteljima je da su zapravo svi sudionici veliki pobjednici jer je iznimno važno da se djeca služe rukama i prstima, da su spretni u zanatima koje primjećujemo da su sve slabije zastupljeni kod učenika. Posebno je zanimljivo danas vidjeti na ovom natjecanju jako puno djevojaka koje pokazuju da su u ovom tehničkom smislu jednako spretne kao dečki i nadam se kako će netko baš u ovome pronaći svoju budućnost i imati struku srodnu nekom tehničkom zanimanju – rekla je u uvodu otvaranja natjecanja ravnateljica škole domaćina OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica Maja Škraba nakon koje je nazočne pozdravio i orahovački dogradonačelnik Dalibor Fofonjka.

Nakon napornog dana postignuti su slijedeći rezultati, u konkurenciji petih razreda, a u kategoriji Maketarstvo i modelarstvo 1. mjesto osvojila je Petra Timek iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Zdenci, drugo mjesto pripalo je Miji Deskar iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, a treće Ivoni Lovrić iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica.

Kod šestih razreda u kategoriji Graditeljstvo slavila je Petra Piskać iz OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica, druga je bila Paula Ištvanović iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, a treća Mateja Podolski, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica.

U konkurneciji sedmih razreda u kategoriji strojarskih konstrukcija nastupila je samo Mateja Rastija iz OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica i time naravno osvojila prvo mjesto.

Kod sedmih razreda u kategoriji obrade materijala najspretniji je bio Mario Šimić iz OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica, drugi je bio Leon Lipovac iz OŠ Mikleuš, a treći Leon Skupnja iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje.

U konkurenciji osmih razreda i to Elektrotehnike slavio je Vlatko Rađenović iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, drugi je bio Matej Hajmaši iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, a treći Luka Predrevac, iz OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica.

Najbolji elektroničari su Karlo Marić kao prvi i Niko Zečević drugi oba iz OŠ IBM Virovitica dok je treća bila Tamara Zdelar iz Čađavice. Najbolje fotografsko oko ima Tvrtko Kolarić iz OŠ Josipa Kozarca Slatina, druga je bila Marta Žurga iz Čađavice a treća Karla Tumpić, OŠ IBM Virovitica.

U kategoriji robotskog spašavanja žrtava od od 5. do 8. razreda najbolji su bili učenici OŠ Eugena Kumičića Slatina, prvi Tin Podnar, druga Ena Knežević, a treći Mihael Miter. U kategoriji automatike prvi je bio Orahovčanin Grgamaričić, drugi Marin Nožina iz OŠ Eugen Kumičić Slatina, a treća Marta Premužić OŠ IBM Virovitica.

Najbolji modelatori uporabnih tehničkih tvorevina su pobjednica Elena Bićanić, OŠ Josipa Kozarca Slatina, drugo mjesto pripalo je mjesto Heleni Tariša, OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica, a treće Mateu Matazulemu iz OŠ Augusta Cesarca Špišić Bukovica:
-Čestitam svim sudionicima jer oni su ipak najbolje što njihove škole imaju u ovim kategorijama. Hvala kolegama mentorima, a naglašavam kako će samo osvajači prvih mjesta sudjelovati na državnom natjecanju. – rekla je predsjednica stručnog vijeća VPŽ za tehničku kulturu Svjetlana Urbanek. Orahovačka osnovna škola bila je sjajan domaćin, a treba svakako naglasiti kako su u projektu ovog županijskog natjecanja sudjelovali i pomagali svi učitelji škole.

(www.icv.hr, vg)
[g-gallery gid=”444973″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content