PUNE RUKE POSLA: Zašto se ljeti ne treba voziti na zimskim gumama?

Dva su mjeseca u godini kada vulkanizeri doslovno imaju pune ruke posla: u studenom kada je na snazi zakonska odredba o korištenju zimskih guma na motornim vozilima te u travnju kada zimske gume zamjenjuju ljetnima.
Posjetili smo tim povodom vulkanizersku radionicu Alena Aradija u Virovitici. Gužva je velika i majstor je jedva izdvojio malo vremena za kratak razgovor s našim novinarom.
– Zbog zakonskih propisa koji nalažu obavezno korištenje zimskih guma od 15. studenog do 15. travnja, ali i zbog sve veće svijesti o sigurnoj vožnji, sve više vozača zimi koristi zimske, a u proljeće, ljeto i dio jeseni u vožnji motornim vozilom rabi ljetne gume, kako i treba – govori nam majstor Alen.
Zahvaljujući stručnosti vulkanizera promjena guma ne traje dugo. Potrebno je tek malo strpljenja da bi se došlo na red.
– Lijepi proljetni dani podsjetili su vozače da je došlo vrijeme za ljetne gume na vozilima pa radimo „od jutra do sutra“. Mnogi od naših građana kupe nove gume, a onima kojima su stare još u redu, vraćamo natrag. Svejedno nam je, ali kao vulkanizer često moram upozoravati vozače na opasnosti zbog korištenja neispravnih guma u vožnji – kaže nam naš sugovornik.
Na pitanje mogu li se zimske gume koristiti i u ljetnim uvjetima vožnje, Alen je napomenuo da su zimske gume pripremljene za niske temperature zraka i tla. Na vrućem asfaltu i pod visokim temperaturama zraka brzo se troše pa nisu toliko sigurne pri vožnji kao ljetne. Stoga se ne preporučuju.
– To vam je isto kao da nosite na nogama japanke zimi ili debele čizme ljeti – u šali je rekao virovitički vulkanizer Alen Aradi.
(ww.icv.hr, bs)

vulknakzer1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content