Pokazna vatrogasna vježba povodom proslave 25. godišnjice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije

Proslava 25. godišnjice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije održana 20. svibnja, obuhvatila je nekoliko događanja i okupila preko 600 sudionika.

Prvo je u slatinskom kinu održana svečana sjednica kojoj je nazočilo vrhovništvo VPŽ na čelu s županom Igorom Androvićem i gradonačelnicima Slatine i Orahovice, Denisom Ostrošićem i Anom-Marijom Petin, saborskom zastupnicom. U ime domaćina Vatrogasne zajednice VPŽ nazočili su predsjednik Željko Palković i Đuro Petrić, potpredsjednik krovne Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ). Podijeljeno je preko 200 plaketa i uvjerenja o osposobljavanju zaslužnim i angažiranim vatrogascima. Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije objedinjava, usmjerava i koordinira rad ukupno 3.342 pripadnika vatrogasnih organizacija u:

62 DVD-a
2 javne vatrogasne postrojbe
4 samostalna vatrogasna društva
3 vatrogasne zajednice grada
9 vatrogasnih zajednica općina

U podne je održan mimohod 50-tak vatrogasnih vozila od središta Slatine do jezera Javorica na kojem je održana složena pokazna vježba gašenja požara na više lokacija. Vježba je sadržavala i dodatnu evakuaciju civila čamcima preko jezera, spašavanje i zbrinjavanje dvoje unesrećenih od požara s volonterima i djelatnicima Crvenog križa, tehničku intervenciju – spašavanje unesrećenog iz vozila i gradnju zečjeg nasipa zbog poplave.

Vježbom su koristeći računalnu aplikaciju UVI koordinirali zapovjednik VZ VPŽ Stjepan Venus i njegovi zamjenici Tomislav Uher i Mateja Fras-Venus, te još 10 zapovjednika sektora. Upravljanje vatrogasnim intervencijama (UVI) u realnom vremenu zajednički je projekt, odnosno aplikacija HVZ i DUSZ-a kojim se za vatrogasne intervencije želi postići standardizacija radnih procesa, izrada jedinstvenog sustava pohrane, obrade i distribucije informacija i veća efikasnost izvješćivanja. Aplikacija je operativni alat i kao takva koristi se primarno kao podrška radnim procesima koji se odvijaju tijekom vatrogasne intervencije, no omogućuje i retroaktivan unos podataka o intervencijama, te naprednu analizu prikupljenih podataka.

Zbog povećanog opsega požara prvo su pozvani Stožer Civilne CZ grada Slatine, a zatim i stožer CZ VPŽ. Cijela vježba od dojave, uzbunjivanja operativnih snaga, te nadležnih tijela i intervencija na terenu trajala je 60 minuta. Vježbom se upravljalo iz šatora Stožera u kojem su bili i operativni računalni djelatnici VZ VPŽ i HVZ, te županijskog DUSZ- a. Više od 200 osoba (uglavnom vatrogasaca iz cijele VPŽ) promatralo je vježbu, nakon koje je slijedilo svečano postrojavanje operativnih snaga i zajednički ručak za sve sudionike.

Osim 170 operativnih vatrogasaca u vježbi, u 20- tak raznih vozila sudjelovalo je i 26 pripadnika Crvenog križa, 11 djelatnika Hrvatskih šuma i djelatnici Hitne medicinske službe (HMS) iz Slatine. Uloga Crvenog križa kao jedne od sastavnica Civilne zaštite RH bila je slijedeća:

  • Podići privremeni šatorski smještaj na sigurnoj lokaciji za evakuirane civile (6) i unesrećene u požaru (2) – volonteri CK (članovi interventnih ekipa) iz gradskih društava Orahovice, Virovitice i Slatine.
  • Napraviti realističan prikaz ozljeda unesrećenih u požaru – Helena Ambruš
    pružiti prvu pomoć na lokaciji nesreće i evakuirati čamcem unesrećene – ekipa od 4 člana regionalnog interventnog tima zaštite i spašavanja na vodi iz CK Osijek na čelu s Adamom Šoltićem
  • Prihvat, popisivanje, zbrinjavanje i okrjepa evakuiranih i unesrećenih na sigurnoj lokaciji pod šatorom, te transport i predaja unesrećenih HMS.

Vježba je pokazala da se dobrim planiranjem i vođenjem mogu uspješno izvršiti svi postavljeni zadaci na terenu sa složenim višesektorskim operativnim snagama, čija je dobra uvježbanost i međusobna koordinacija uvjet kvalitetne realne intervencije u slučaju prirodne ili tehničke katastrofe. (CK Slatina, vj)

[g-gallery gid=”457746″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content