RAZGOVOR POVODOM DANA OPĆINE PITOMAČA Načelnik Željko Grgačić: Pitomača uskoro postaje veliko gradilište

Proslava Dana općine Pitomača prilika je za razgovor sa Željkom Grgačićem, načelnikom općine koja za svoj razvoj sve više sredstava povlači iz raznih ministarstava i EU fondova.
Danas, 14. lipnja, počinju i radovi na obnovi rodne kuće pjesnika Petra Preradovića. Projekt je to koji se provodi uz potporu Ministarstva kulture i EU fondova.

Što donosi ovaj projekt i od kakve je važnosti za općinu?
– Radi se o objektu za čiju nam je obnovu iz Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, projekt „Preradović & Csokonay“ odobreno 1,4 milijuna eura. Visina ulaganja s hrvatske strane iznosi 846.234 eura, a općinski udio u projektu je 126.935 eura, od kojih će 80 posto pokriti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Ministarstvo turizma odobrilo je iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini 512.520 kuna bespovratnih sredstava za sufinanciranje opremanja i nabave multimedijske opreme Interpretacijskog centra Petra Preradovića u Grabrovnici, za što će narednih dana biti objavljen javni natječaj.

Što podrazumijeva najava da će ova godina biti godina investicija za općinu Pitomača?
– Rezultat je to rada na prijavi projekata na gotovo svaki od objavljenih javnih natječaja ili poziva. Osim općinskim službama velika zasluga za to pripada i općinskom društvu Draft d.o.o. koje smo osnovali zajedno s općinama Kloštar Podravski, Podravske Sesvete i Špišić Bukovica tijekom prošle godine, kao i odličnoj suradnji s Razvojnom agencijom Virovitičko-podravske županije VIDRA. Iako općina još nije veliko gradilište, uvjeravam vas da će to vrlo brzo postati.

Koje kapitalne projekte Općina provodi s ciljem poboljšanja životnog standarda?
– Uskoro se očekuje početak izgradnje Poduzetničkog inkubatora vrijednog 10 milijuna kuna, a na istoj lokaciji trebala bi započeti i izgradnja općinskog reciklažnog dvorišta. Naša tvrtka Vodakom d.o.o. s partnerom Općinom Pitomačom trenutno provodi veliki projekt aglomeracije. Vrijednost te investicije je više od 120 milijuna kuna. Nadalje, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo nam je tijekom svibnja 250.000 kuna za financiranje izrade projektne dokumentacije za Centar kompetentnosti za poljoprivredu, ekološku poljoprivredu i agroturizam u Pitomači. Isto ministarstvo odobrilo nam je i 200.000 kuna za projekt „Zajednički dom“ unutar kojeg bi se obnovilo loše krovište male sportske dvorane na Gmanju, a Ministarstvo kulture Centru za kulturu „Drago Britvić“ odobrilo je 250.000 kuna za II. fazu rekonstrukcije pitomačkog Doma kulture. Za projekt energetske obnove dječjeg vrtića Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrili su nam krajem prošle godine 504.993 kune. Između ostaloga u pripremi smo provođenja projekata vezanih uz turizam, cikloturizam te sportsko-rekreacijskih sadržaja. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content