Bacanjem gašenog vapna u ribnjake ribolovci spašavaju ribu od ugibanja

Tijekom ljetnih mjeseci u šaranskim ribnjacima najčešći je nedostatak kisik. Riba pliva usporeno, gubi ravnotežu, zijeva, ubrzano diše, gura usta iz vode i čuje se šum kao da pada kiša po površini vode. Riba nastoji na taj način nadoknaditi manjak kisika i ako stanje potraje duže vrijeme, riba masovno ugiba. Kada se riba povuče u dubinu, po površini vode ribnjaka razbacuje se gašeno vapno u prahu prema rezultatima analize vode. Vapno se ne smije razbacivati ako su ribe na površini jer će to izazvati oštećenje sluznice i škrga riba, te uginuće. Za ovakvo ponašanje ribe, kažemo da riba “puši”, a povezano je sa raspadanjem prevelikog broja modrozelenih algi. Voda je zelene boje i kaže se da voda “cvijeta”.
Članovi Športsko ribolovne udruge Ođenica iz Virovitice tim su povodom u prva četiri Virovitička ribnjaka bacili oko 1500 kg gašenog vapna kojeg su osigurali vlastitim sredstvima.
– Ovu radnju obavljamo bar jednom godišnje – naglasio je predsjednik udruge Dario Balog. – Na taj način želimo spasiti ribu od uginuća, a za to nam treba čamac i ljudi dobre volje koji će izdvojiti svoje slobodno vrijeme za rasipanje vapna. Nema načina da ribama damo više kisika, iako u svijetu postoje uređaji koji to mogu učiniti, ali za nas su preskupi, stoga je gašeno vapno jedina mogućnost, samo treba birati vrijeme kada je riba na dnu, a to je najčešće ujutro i predvečer – objasnio je Dario Balog. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content