INTERNET VAM JE SPOR? Provjerite krade li vam netko Wi-Fi

Internet vam je sporiji nego što bi trebao biti? Sumnjate da se na vaš Wi-Fi prikačio i netko tko za njega ne plaća? Većinu nepozvanih uljeza možete otkriti i onemogućiti pomoću nekoliko jednostavnih savjeta, piše tportal.

Vaš bežični preusmjerivač (router) trebao bi imati lampice koje svijetle dok je internetski promet aktivan, između ostalog. Pogasite sve vaše uređaje spojene na internet i pogledajte ima li aktivnosti. Ako ima, moguće je kako se netko neovlašteno zakačio na vašu Wi-Fi mrežu.

Svaki bežični router ima upravljačku ploču s popisom uređaja povezanih na vašu Wi-Fi mrežu. Za pristup ćete trebati IP adresu vašeg računala. U Windowsima pritisnite tipke Win i R zajedno i u prozor upišite ipconfig, pa potražite broj uz Default Gateway. Na Macu otvorite Network Preference i Router. Unesite IP u adresnu traku web preglednika. Za pristup ćete trebati korisničko ime i lozinku. Pronaći ćete naziv uređaja te IP i MAC adrese. Provjerite ima li uljeza.

Posao otkrivanja uljeza možete povjeriti i softverskim alatima. Who Is On My WiFi će vas, primjerice, upozoriti kad otkrije sumnjivo spajanje. Za Angry IP Scanner nije važno koristite li Windowse, MacOS ili Linux kako bi vam prikazao tko je sve spojen na vašu mrežu, a za skeniranje mreže će poslužiti i Wireless Network Watcher.

Izbjegavajte sigurnosne protokole WEP i WPA – radije koristite WPA2 (WPA2-AES, po mogućnosti). Ukoliko baš morate koristiti stariji i manje siguran protokol, napravite zasebnu mrežu za uređaje koji će ju koristiti. Promijenite lozinku za pristup upravljačkoj ploči vašeg routera. Promijenite lozinku za pristup vašoj Wi-Fi mreži i ne dijelite ju olako. (tportal.hr, foto: ilustracija, pixabay.com)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content