KUD VIROVITICA Zahvalnica Grada Virovitice okrunila njihovih 30 godina očuvanja tradicije pjesme, plesa i običaja

Kulturno-umjetničko društvo Virovitica dobitnik je Zahvalnice Grada Virovitice za 30 godina rada i očuvanje tradicije i kulture. Osnovano je 1988. godine kao Radničko kulturno-umjetničko društvo „PIK Virovitica“. – Tadašnji članovi nisu imali nošnje ni instrumente, ali su imali dobru volju te su već u 6. mjesecu na Danima polja održali svoj prvi nastup – istaknuo je Igor Juran, tajnik, plesni voditelj i koreograf, pričajući nam o povijesti KUD-a.

DESETAK NASTUPA GODIŠNJE

Društvo još tada nije bilo formalno osnovano, već je osnivačka skupština bila u rujnu 1988. godine. Nakon toga nastavilo se s nastupima te je godišnje održavano 10-ak nastupa i tako sve do 1991. godine kada je započeo rat.

– Tada Društvo prestaje s radom na oko dvije godine te se u proljeće 1993. godine ponovno održava osnivačka skupština. Za predsjednika izabiru Branka Počića koji je ostao na toj poziciji sljedećih 28 godina – ispričao nam je I. Juran. Društvo otada radi neprekidno i uspješno čuva tradiciju i običaje našeg kraja, sve do danas. Uspješni su u čuvanju tradicije – običaja, ali i instrumenata i narodnih nošnji.

U 30-godišnjem postojanju i radu prikupili su 80 kompleta narodnih nošnji, a nedostaje im odgovarajući prostor za rad i čuvanje kulturnog blaga. – Kao glavni problem koji već godinama ističemo je nedostatak vlastitih prostorija. Za nošnje se isključivo brinu naši članovi kod kuće, o svom trošku – kaže I. Juran, nadajući se da će uskoro dobiti neki prostor koji će im služiti bar kao spremište.

FOLKLORNA I GLAZBENA SEKCIJA

Kulturno-umjetničko društvo Virovitica danas broji 30-ak aktivnih članova u folklornoj i glazbenoj sekciji. Kontinuitet rada daje im zalog za budućnost Društva i u godinama koje slijede. Kroz sve ove godine društvo je postavilo i nekoliko koreografija: koreografiju Slavonije, dvije Podravine, dvije Zagorja, splitske plesove te ličke i posavske plesove. Uz to, Društvo svake godine na svom božićnom koncertu prikazuje i stare običaje vezane uz Božić i badnju večer.

Društvo stalno radi i na novim koreografijama, ali i starima koje su gotovo izgubljene. Nastupali su na mnogim smotrama i susretima folklora diljem Hrvatske, od Slavonije, Podravine, Zagorja, Posavine, Gorskog Kotara pa sve do Dalmacije. Ljepotu hrvatskog folklora i narodnih nošnji prezentirali su i izvan granica naše domovine na mnogim nastupima u Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući upornosti i kvaliteti rada stručnih voditelja, KUD Virovitica jedan je od značajnih čimbenika u kulturnom amaterizmu grada Virovitice te je samim time i zaslužio Zahvalnicu Grada Virovitice za 30 godina rada te očuvanja kulture i tradicije.

– Hvala Gradu Virovitici što je prepoznao KUD Virovitica kao vrlo važnog člana svoje ‘porodice’. Mi se zaista trudimo predstaviti Grad na svim manifestacijama na kojima sudjelujemo i vjerujem da to činimo jako dobro. Ova Zahvalnica za 30-godišnji rad poticaj je da nastavimo s takvim radom, njegujemo kulturnu baštinu i smišljamo nove koreografije, dovodimo nove članove – rekao je Matija Gosler, koji je izabran za predsjednika KUD-a u veljači ove godine. Tom prilikom predsjednik je sve one koji vole Slavoniju, Podravinu, koji žele sačuvati pjesme, običaje, nošnje pozvao da im se pridruže u čuvanju tradicije od zaborava.

(www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content