SVJETSKI DAN SRCA Naša županija među vodećima u Hrvatskoj po oboljelima od srčanih bolesti

Predstavnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” i županijskog Doma zdravlja obilježili su danas (petak) Svjetski dan srca, uz slogan “Moje srce, tvoje srce”. Građani su pod satom pritom mogli izmjeriti krvni tlak i saznati više o načinima na koje mogu zaštititi srce od bolesti, odnosno postići maksimum u kontroli bolesti srca i krvnih žila, ako im je već dijagnosticirana.

tlak1

Nažalost, Virovitčko-podravska županija unatrag nekoliko godina prednjači po broju pacijenata koji obolijevaju od ovih “tihih ubojica našeg doba”, upozorava dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok.

-Na području Virovitičko-podravske županije od 1164 umrle osobe, oko 50 posto je umrlih od srčanožilnih bolesti.  Iznad prosjeka smo u Hrvatskoj po toj statistici i, nažalost, ulazimo u skupinu nekoliko kontinentalnih županija koje imaju najlošije pokazatelje. To je trend koji se ne mijenja – ističe dr. M. Venus.

Razloga takvom stanju je nekoliko, no tri ključna čimbenika koji utječu na zdravlje srca i krvnih žila su prehrana, kretanje i pušenje, ističe dr. Venus koji kaže kako je već mali pomak u promjeni svakodnevnih navika značajan za zdravlje.

 

tlak3

Budući da ova bolest uzima maha kod sve mlađih ljudi, Zavod je pokrenuo niz preventivnih aktivnosti usmjerenih na djecu i mlade. Jedna od njih je “Hodanjem do zdravlja”, a koja se nakon Slatine danas (petak) održava i u Virovitici.

Od 17 sati učenici, roditelji, bake i djedovi i svi zainteresirani kreću ispred Osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici u šetnju okolnim ulicama. Hodanjem će dati obol vlastitom zdravlju, a drugima poručiti kako je to najjednostavnija i najlakša fizička aktivnost kojom se svatko može baviti baš svaki dan i tako značajno pomoći svom najvažnijem mišiću – srcu. (www.icv.mlo)

[g-gallery gid=”482153″]

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content