FOTO Osnovan Upravljački odbor prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

- PROMO -

U mađarskom National Memorial centru u Mohacs-u potpisan je Memorandum o osnivanju Upravljačkog odbora Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav pod zaštitom UNESCO-a.

U ime domaćina, okupljene je pozdravio direktor Nacionalnog parka Dunav-Drava Szabolcz Zavoczky, a podršku ovoj inicijativi izrazio je i Josip Hren, predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Inicijativu i tekst Memoranduma, okupljenima je predstavila ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav proglašen je u srpnju 2012. godine odlukom UNESCO-vog Međunarodnog koordinacijskog vijeća programa Čovjek i biosfera, na području Mađarske i Republike Hrvatske, s namjerom da se postignu ciljevi zacrtani Sevilja strategijom, Lima akcijskim planom i MAB strategijom 2015-2020.

Upravljački odbor nastao je kao rezultat dugogodišnje suradnje ustanova s obje strane granice, koje upravljaju zaštićenim i Natura 2000 područjima, kako bi se koordinirano još bolje upravljalo zaštićenim područjima, podizala svijest javnosti o potrebi očuvanja i unapređenja statusa izuzetne biološke raznolikosti ovog područja, pripremali budući zajednički projekti, poticala istraživanja područja i edukativne aktivnosti, te pridonijelo održivom razvoju lokalnih zajednica.

IMG 5820 Custom
foto: virovitica-nature.hr

Upravljački odbor ima 9 institucija članica (Nacionalni parkovi Duna-Drava i Balaton-felvidéki, Park prirode Kopački rit, te 6 Javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije).

Institucije članice predsjedavat će Upravljačkim odborom u dogovorenom rasporedu, u intervalima od 6 mjeseci, a čast da prva predsjeda Upravljačkim odborom, pripala je Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Nakon potpisivanja Memoranduma, prisutnima je postav National Memorial centra predstavila Eszter Buchert iz Nacionalnog parka Dunav-Drava.

(virovitica-nature.hr)

[g-gallery gid=”484160″]

Povezane vijesti

Skip to content