”Glasnici istine” biciklima spojili dva mjesta velikog stradanja u Domovinskom ratu – Voćin i Baćin

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” nakon sudjelovanja na mnogobrojnim memorijalnim utrkama i maratonima diljem Republike Hrvatske po prvi puta organizirala je i biciklistički memorijalni maraton na kojem su sudjelovali članovi udruge.

Pavo Tutenov, Mario Kovač i Darko Dolovski, uz logističku podršku Gorana Drakslera, izvezli su biciklima 21. listopada memorijalni maraton od Voćina do Baćina u duljini od 110 km.

Izrezakbencin Custom
foto: facebook, “Glasnici istine”

Baćin je mjesto u Sisačko-moslavačkoj županiji u sastavu općine Hrvatska Dubica gdje je 21. listopada 1991 godine počinjen jedan od najvećih srbo-četničkih zločina u Domovinskom ratu, pokolj 56 civila . Nakon vukovarske Ovčare, ovo je druga po broju žrtava masovna grobnica u Republici Hrvatskoj.

Prije samog starta u Voćinu ”Glasnike istine” dočekao je načelnik Općine Voćin Predrag Filić, te su paljenjem svijeća kod spomenika u središtu mjesta odali počast svim nevinim žrtvama Voćina u Domovinskom ratu. Iako je start maratonaca bio u 5 sati, načelnik Općine Predrag Filić svojim dolaskom i pozdravnim riječima još je jednom pokazao i dokazao koliko cijeni vrednote Domovinskog rata i njene žrtve, kao i trud ”Glasnika istine”.

voćin baćin 5 Custom
foto: facebook, “Glasnici istine”

Po dolasku na ciljno odredište u Baćin ”Glasnici” su sudjelovali na Komemorativnom skupu na kojem su, pored obitelji stradalih, bila mnogobrojna izaslanstva iz državnog vrha, lokalne samouprave, kao i mnogobrojne udruge proistekle iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

voćin baćin 6 Custom
foto: facebook, “Glasnici istine”

Cilj ovog biciklističkog memorijalnog maratona bio je povezati Voćin i Baćin i ukazati javnosti na velike žrtve koje su podnijele ova dva mjesta u Domovinskom ratu u kojem su počinjeni stravični zločini, a za koje još nitko nije odgovarao.

(www.icv.hr, adf, Glasnici istine)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content