NOVA TVORNICA SPIDER GRUPE Pitomača će biti „središte svijeta“ za čajeve

Foto: K. Toplak

Nasuprot gradilišta gdje „raste“ Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, počeli su radovi na novoj tvornici Spider grupe. Značit će to i posao za novih, s finalnom fazom, oko 150 radnika.

– Bit će to tvornica s najvećim kapacitetom za opremanje čajeva u široj regiji. Riječ je o investiciji od četiri milijuna eura, a polovicu ćemo uložiti u nove proizvodne linije. Dva milijuna eura povukli smo iz fondova EU – otkrio je Denis Nemčević, predsjednik Uprave Spider grupe za Večernji list.

Pitomača će tako postati “središte svijeta” za čajeve. Spider grupa povezuje, među ostalim, tvrtku Jan-spider d.o.o., koja snabdijeva velike tvornice čajeva posvuda u svijetu, dakle pakeraj, i Herbarium d.o.o., zadužen za opremanje čajeva. Opremaju vlastite brendove Gardenolo i Naturavita, ali i privatne robne marke za velike lance, kao što su Coop u Italiji ili Aldi Francuska, Lidl Italija, Hofer Austrija, Auchan Rusija…

– Veliki su nam planovi i potrebe, a kapaciteti nedostatni pa smo odlučili, i zbog poslovne politike, izgraditi novu tvornicu na novoj lokaciji, kako bismo sve imali na jednome mjestu – nastavlja Nemčević.

Čak 10 milijuna kutija čaja upakirat će ove godine, a kapacitet buduće tvornice biti oko 20 milijuna kutija. Tek manji broj završit će na hrvatskom tržištu.

– Izvozimo gotovo 80 posto artikala, a i svi su novi projekti vezani isključivo za izvoz – navodi on.

Foto: K. Toplak

Inače, talijanska tvrtka Everton, vodeći pakeraj privatnih marki na tržištu Italije, suvlasnik je Herbariuma, što je Spideru otvorilo vrata Europe. U drugoj fazi, i Spider grupa je postala suvlasnik Evertona koji ima veliku tvornicu čajeva u Indiji, pa je ideja da se tamo pakiraju tzv. pravi čajevi, a u Hrvatskoj biljni čajevi – za cijeli svijet.

Kamilica za čajeve Spider raste u Hrvatskoj, dok sirovinu za ostale artikle traže na izvoru, primjerice, hibiskus u Nigeriji, Sudanu, Vijetnamu… Kad ga prerade i upakiraju, šalju ih opet – u svijet. Približno 65 milijuna kuna iznosio im je lani konsolidirani prihod uz 150 zaposlenih što bi se moglo udvostručiti.

– Uz nova radna mjesta, važno je i što će Spider grupa vezati za sebe poljoprivredne proizvođače koji će tako naći svoje tržište – zadovoljan je i načelnik Pitomače Željko Grgačić. Investitorima u Pitomači nude, tvrdi, uvjete kakve sigurno nema nitko u Hrvatskoj:

– Dajemo zemljište za pola kune po kvadratu, a odluče li se za ulaganje, dobiju još 30 kw struje gratis – podcrtao je Grgačić. (vpz.hr, vecernji.hr)