TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA Učenici IOŠ Slatina posjetili Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina

- PROMO -

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Radi se o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija.

Uz brojne aktivnosti u Industrijsko-obrtničkoj škol, u sklopu tjedna cjeloživotnog učenja, ravnatelj Mladen Graovac motivirao je učenike I i II razreda zanimanja pomoćni stolar i kuhar da se uključe u rad knjižnice, pri čemu je važno istaknuti da učenje ne treba shvatiti isključivo kao formalno školovanje.
PA050050

Knjižničarka Svjetlana Dupan istaknula je učenicima da se cjeloživotno učenje ne odnosi samo na mlađu životnu dob, već se učiti može i kroz razne neformalne oblike, tečajeve, radionice, predavanja, kao i samostalno (npr. čitajući), a vrijedan oblik učenja je i učenje kroz iskustvo (radno, životno, itd.) što su učenici primijenili na svoja zanimanja koja razvojem tehnologija doživljavaju svakodnevne promjene. Knjižničarka je ugodnim razgovorom i suradnjom s učenicima objasnila službe i usluge knjižnice, te promovirala novi prostor.

Učenici su krenuli od posudbe i služenja referentnom zbirkom, preko knjižnog fonda za odrasle, pregledali zbirku elektroničke građe, multimedijalnu dvoranu. Najviše vremena proveli su na dječjem odjelu interpretirajući poznate bajke za djecu i tako oduševili svoju profesoricu hrvatskog jezika.
Zanimanje im je privukla čitaonica dnevnog tiska, gdje su uživali u časopisima za djecu i mlade Teen i OK. Vrijeme je neopaženo teklo veoma brzo, te je napravljen uvod u čitanje Andersenove bajke ”Djevojčica sa šibicama”. Bajke su obavezna školska lektira, a objavljene su kao građa lagana za čitanje u tiskanom, zvučnom i e-izdanju. U bajkama se ističu ljudske osobine, a najviše u pobjedu dobra nad zlom. Jezično su prilagođene, zanimljivo ilustrirane, veselo i u živim bojama. Tekst je grafički uređen u izdanju su Zaklade ”Čujem, vjerujem, vidim”. Učenicima je poklonjeno članstvo za slijedećih godinu dana. (www.icv.hr, adf; GKiČ Slatina, ak)
[g-gallery gid=”483569″]

Povezane vijesti

Skip to content