MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE Med s hrvatskih pčelinjaka uskoro u nacionalnoj staklenci za med

Domaći med pakiran u nacionalnu staklenku za med uskoro će se naći na policama hrvatskih trgovina. Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici. Korisnik (pčelar) je obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom. Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama Pravilnika o medu, med mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom “zemlja podrijetla Hrvatska”. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena i znakom “Med hrvatskih pčelinjaka” u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda.

– Prosječna potrošnja meda po stanovniku u Hrvatskoj je dva kilograma, a 8 tisuća pčelara s 450 tisuća pčelinjih zajednica godišnje proizvede više od 9 tisuća tona meda. Na slobodnom tržištu kakvo je naše, može se naći i meda iz cijelog svijeta. No, kako u cijeloj toj ponudi prepoznati domaći hrvatski med? Iako stalno podsjećamo potrošače da čitaju deklaracije i informiraju se prije kupnje, uskoro će svaka dvojba o podrijetlu meda biti otklonjena jer će nacionalna staklenka za med biti lako prepoznatljiva. Pčelari su još jednom pokazali da dobra organizacija i suradnja daju izvrsne rezultate – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

sphw543j e1543226721550 Custom
foto: K. Toplak

Izradu nacionalne staklenke za med naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je i nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije:

– 720 mL – 900 grama;
– 580 mL – 720 grama;
– 370 mL – 450 grama;
– 210 mL – 250 grama.

Med u staklenci od 370 mL koristit će se i za promociju meda u školama u sklopu Školskog mednog dana koji će se obilježiti 7. prosinca simboličnom podjelom staklenki domaćeg meda prvašićima na području cijele zemlje.

(mps.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content