FOTO Osnivačka skupština Češke besede: Zbor RE-CANTO Virovitičane počastio popularnim češkim pjesmama

“Nikad zatomljena ljubav prema materinjem češkom jeziku, očuvanju bogate kulture i tradicije naše pradomovine Češke te osjećaj pripadnosti Njoj samoj”. Ove navedene riječi razlog su osnivačke skupštine “Češke besede Virovitičko-podravske županije” koja se održala jučer (petak) u punoj dvorani Glazbene škole “Jan Vlašimsky”, u Virovitici.

S pravom se možemo zapitati zašto se formira još jedna beseda kada u Virovitici već jedna postoji.

– Svi ovdje prisutni Česi odlučili su se za osnutak nove Češke besede. Uslijed manjka kulture dijaloga, nesporazuma i razočaranja, zavladala je napetost, otkazivanje članstva ili jednostavno gubitak interesa za aktivnostima, a to nikako ne bi smjelo biti. Ne želimo se vraćati u povijest već okrećemo novu stranicu. Želimo početi iz početka te na taj način pokazati volju, entuzijazam i otvoreno srce – istaknuli su iz “Češke besede Virovitičko-podravske županije”.

IMG 4783 Custom

U znak velike povezanosti Republike Češke i Republike Hrvatske te njihovih pobratimljenih gradova Vyškova i Virovitice, Dorotea Kožnjak i Michaela Despotovski otpjevale su hrvatsku himnu, a zbor Re-Canto iz Vyškova češku himnu te nekoliko predivnih skladbi.

Voditelji osnivačke skupštine, Tomislav Kožnjak i Maja Horak, prigodnim riječima na oba jezika naveli su publiku da se prisjete pradomovine Češke. Skupštinom je predsjedao Zdravko Per te članovi Franjo Lukaš, Mihaela Despotovski, a sve to pomno je zabilježila zapisničarka Liduška Horakova. Za predsjednicu “Češke besede Virovitičko-podravske županije” jednoglasno je odabrana Jasna Per-Kožnjak nakon čega je uslijedio glasan pljesak publike.

Velika inspiracija za osnivanje “Češke besede Virovitičko-podravske županije” bili su upravo mladi. Oni žele plesati, glumiti, putovati i upoznavati ljude i češku zemlju.

IMG 4660 Custom

– Ponosni na svoje korijene, na svoje pretke, u želji za okupljanjem, za pjesmom, plesom i druženjem, osnovali smo novu Češku besedu koja će svoj rad temeljiti na svim ljudima dobre volje koji cijene naš identitet na području cijele županije. U rad želimo uključiti Orahovicu i Slatinu kao i druga mjesta naše Županije – rekla je Jasna Per-Kožnjak, novoizabrana predsjednica.

Podršku za osnivanje ove nove “Češke besede” dala je i sama predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović poslavši dopis potpore koji je stigao u pravi trenutak, dva sata prije osnivačke skupštine.

-Cilj “Češke besede Virovitičko-podravske županije” jest njegovati češku kulturu, jezik, običaje, tradiciju i zajednicu u kojoj živimo. Brinuti jedni o drugima, poštovati se i međusobno podupirati. Podržavati i uključiti se u aktivnosti Češkog saveza, krovne organizacije svih beseda. Želja nam je i dalje njegovati i produbljivati odnose sa prijateljima iz Vyškova, upoznavati Češku republiku, njene prirodne ljepote i kulturne znamenitosti – istaknula je J. Per-Kožnjak.

IMG 4648 Custom

Podršku i čestitke izrazio je dogradonačelnik grada Vyškova, Josef Kahlik te predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Ana-Maria Štruml Tuček kao i mnoge znamenite osobe našeg Grada: zamjenica Gradonačelnika Virovitice – Vlasta Honjek-Golinac, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica – Višnja Romaj, ravnateljica OŠ Vladimir Nazor – Sanjica Samac… Bernarda Idžojtić i Mladen Drvenkar uputili su ohrabrujuće riječi predsjednici Per-Kožnjak te na taj način upotpunili ovu sjednicu.

IMG 20181214 195032

Uslijedio je domjenak te koncert u Crkvi sv. Roka koji je za naše građane priredio pjevački zbog Re-Canto iz Vyškova.

Zbor postoji već 8 godina, a osnovao ga je zborovođa Aleš Musil. Ovom prilikom, pjevački zbor i kvartet saksofona virovitičku publiku počastili su nizom popularnih, ali i blagdanskih čeških pjesama, uz klavirsku pratnju Dalimila Ševčika koji je na početku programa pozdravio publiku te predstavio RE-CANTO.

IMG 0669

Budući da je koncert namijenjen Virovitičanima, a gosti su Česi, pozdrave je prevodila te im se pridružila Jasna Per Kožnjak.

(www.icv.hr, lmh, žđl)

[g-gallery gid=”497579″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content