U Orahovici održana edukacija i potpisani Ugovori za nove korisnike asistencije i osobnu asistenciju

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica održala je edukaciju za nove korisnike i asistente usluge osobne asistencije kroz projekt “Moj asistent III”.

-Riječ je o nastavku usluge osobne asistencije osobama s najtežim stupnjem tjelesnog i intelektualnog oštećenja u njihovom domu u kojemu je udruga “Jaglac” nositelj projekta, a Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina partner na projektu. Od 2015. godine uslugu je primalo 6 korisnika prilikom koje je bilo zaposleno 6 asistenata kroz projekt Moj asistent. Nastavkom, kroz projekt “Moj asistent II” zaposleno je 13 asistenata za 13 korisnika usluge osobne asistencije, dok je projektom „Moj asistent III“ osigurano pružanje usluge za 21 korisnika. Projekt je odobren u okviru poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 2.498.678 kuna, a sufinanciran je iz Europske unije sredstvima Europskog socijalnog fonda te će se provoditi kroz 30 mjeseci. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok je Posredničko tijelo razine 2 Hrvatski zavod za zapošljavanje – rekla je voditeljica projekta Milica Vejić pozdravivši na početku polaznike edukacije koju je održala Marica Mirić, koordinatorica programa i projekata Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatska.

Mirić je upoznala je korisnike i asistente o pravima i obvezama korisnika, ali i asistenata usluge osobne asistencije, s iskustvima na terenu, radnom odnosu asistenata, zaštiti na radu, ugovorima o radu te sporazumu o osobnoj asistenciji. Po završetku edukacije potpisani su ugovori sa 9 novih korisnika usluge osobne asistencije i 8 osobnih asistenata.

-Drago mi je da smo i ovoga puta omogućili uslugu osobne asistencije onima kojima je to najviše potrebno. Imamo dobar tim ljudi i uslugu osobne asistencije uspješno smo provodili, a tako ćemo i nastaviti – zaključila je predsjednica Udruge Jaglac Đurđa Šimatović.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)