RASADNIK ZEGRA Već 15 godina obitelj Grbavac bavi se uzgojem ukrasnog bilja i živih ograda, ali i božićnih jelki

Na oko tri tisuće kvadratnih metara prostire se rasadnik obitelji Grbavac, odnosno tvrtka ZEGRA koja već 15 godina proizvodi i prodaje ukrasno bilje, sadi i održava žive ograde te projektira uređenje dvorišta, okućnica, kamenjara i sl. Rasadnik je smješten u Špišić Bukovici, a Zdenko Grbavac pokrenuo ga je iz hobija kako bi si ispunio vrijeme budući da je umirovljen relativno mlad.

– U rasadniku imamo pedesetak vrsta raznog ukrasnog bilja, a izdvojio bi japanske javore, ali i razne vrste drveća kuglastih i padajućih (žalosnih) grana kao što su kuglasti javor, kuglasti bagrem, žalosni dud, brijest i breza – kaže Zdenko te ističe da ako nečega slučajno nema, nabavit će. U rasadniku rade Zdenko i njegova supruga Željka, a ponekad ime je potrebna pomoć, osobito u vrijeme sadnje. Nastoje što više obaviti sami, a tako znatno smanjuju troškove.

20171215 155942

– Biljke sami uzgajamo, ukorjenjujemo, sijemo, a takva dugoročna proizvodnja je i jeftinija. Ponekad nabavljamo repromaterijal no, onda nam je to puno skuplje – kaže Zdenko koji je zadovoljan poslovanjem rasadnika, a osobito jer im on stvara zadovoljstvo te im nije primarna zarada, već su spojili ugodno s korisnim.

Osim ukrasnog bilja i živih ograda, obitelj Grbavac sadi i božićne jelke. Već nekoliko godina u ponudi imaju bogat asortiman zelenih i srebrnih smreka, a mogu se kupiti rezane i s korijenom.

20171215 160140

– Cijena za običnu smreku je 50 kuna bez obzira na veličinu, znači od jednog do dva, dva i pol metra, dok će srebrne rezane biti 100 kuna po komadu, a s korijenom do jednoga metra 150 kuna – kaže Zdenko G. koji je na pola jutra posadio oko tri tisuće komada smreke, a svake godine nekoliko stotina je spremno za prodaju. Cijena je opravdana budući da za jednu smreku da bi krasila nečiji dom u vrijeme božićnih blagdana treba nekoliko godina.

20171215 130015

– Od sadnje do rezanja obične smreke treba proći najmanje četiri godine, a za srebrnu čak 8 godina – kaže Zdenko G. te ističe da do rezanja kavkaske ili Nordmand jele treba proći od 10 do 12 godina. Prodaja božićnih drvca u ZEGRI je počela početkom ovog tjedna pa je i sama rezidba svježa što je cilj ovog ljubitelja raznovrsnog bilja i drveća – prodati svježu i kvalitetnu biljku. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content