U Pakracu obilježena 27. obljetnica stradanja virovitičkih policajaca u oslobađanju tog grada

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici policije iz Virovitice i Pakraca danas (utorak) su obilježili obljetnicu pogibije pripadnika specijalne policije Policijske postaje Virovitica Damira Babuka, Slavka Jagarinca, Damira Salopeka i Darka Strugara koji su poginuli u Pakracu u borbi protiv četničkog okupatora 11. prosinca 1991. godine te Željka Pempera koji je u Pakracu poginuo 9. siječnja 1992. godine.

Organizator ovog događaja bila je PU virovitičko-podravska i Udruga HVIDRA Virovitica na čelu s M. Poljancem. Počast poginulim policajcima, uz organizatore i članove obitelji, odali su i predstavnici PU požeško-slavonske, PU bjelovarsko-bilogorske, pripadnici HVIDRA-e, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, viši stručni savjetnik i voditelj Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja Virovitica Anto Krišto, predsjednik Županijske HVIDRA-e, ujedno predsjednik Županijskog odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš, predstavnik Grada Virovitice, gradski vijećnik i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Virovitica Davor Špoljarić  te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić i drugi.

Na obljetnici palim policajcima u Pakracu po prvi put sudjelovao je i zamjenik ravnatelja policije Željko Prša.

PALI POD KIŠOM METAKA

– Na današnji dan prije 27 godina poginuli su Darko Strugar, Damir Babuk, Damir Salopek i Slavko Jagarinec, a teško je ranjen Danijel Šimić. Nepunih mjesec dana nakon toga smrtno je stradao Željko Pemper, svi pripadnici Specijalne policije Policijske postaje Virovitica. Poginuli su za obavljanja redovne časne dužnosti policajca, iz kukavičje zasjede, ne od jednog metka, nego od kiše metaka pobunjenih srbočetničkih agresora i pripadnika JNA. U svakog od naših junaka ispaljeno je više od 40 metaka – istaknuo je Siniša Knežević, načelnik PU virovitičko-podravske, koji je istaknuo kako su ove godine kao organizator željeli učiniti više, prisjećajući se ove tragedije i odajući počast kolegama herojima.

Obilježavanje obljetnice počelo je kod spomenika poginulim virovitičkim policajcima u ulici Kalvarija u Pakracu, nastavljeno je svetom misom u crkvi u Pakracu, a nakon toga je u pakračkoj sportskoj dvorani održan Prvi memorijalni turnir u malom nogometu “Pakrac 91” u spomen na poginule hrvatske branitelje.

– Nismo željeli da sve ostane na tome da samo zapalimo svijeće, poklonimo se žrtvi i odemo svojim kućama. Zaslužili su više, naši heroji, i njihove obitelji koje i danas osjećaju gubitak koji ništa i nitko ne može nadomjestiti. Zato smo organizirali malonogometni turnir, uz pomoć načelnika policijskih uprava i naših suradnika. Znam da bi naši policajci željeli da ovaj dan provedemo u zajedništvu i sjećanju na ono što su sve bili: očevi, sinovi, muževi, susjedi, kolege policajci. Nikada ne smijemo zaboraviti da bez njihove žrtve ne bi bilo slobodne Hrvatske ni nas danas – poručio je načelnik S. Knežević.

 

IMG 0544 Medium Custom

Mirko Poljanac iz Udruge HVIDRA Virovitica istaknuo je kako je pakračko područje dalo mnoge žrtve za slobodnu Hrvatsku. – Virovitički policajci tad su djelovali u sklopu Policijske uprave Bjelovar, kada su na Pakrac, Prekopakru i Lipik trajali jaki napadi teškim naoružanjem od strane srbočetnika. O intenzitetu neprijateljskog djelovanja govori činjenica da je područje bivše Općine Pakrac četvrta najrazrušenija općina u Domovinskom ratu. Naši poginuli policajci bili su u prvim redovima i njihovom zaslugom Hrvatska je postala slobodna. To nikad ne smijemo zaboraviti – napomenuo je Mirko Poljanac.

 

IMG 0582 Medium Custom

VAŽNI I U MIRU

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić istaknuo je da su hrvatska policija i prve braniteljske postrojbe odigrale presudnu ulogu u Domovinskom ratu te hrabrošću i odlučnošću dale jasno do znanja agresoru da Hrvatsku neće moći osvojiti.

– Isto tako važnu ulogu danas policija ima u miru, ne samo kao organizator ovakvih i sličnih obljetnica, nego i u obavljanju svojih zadataka kojima je uloga očuvati mir, što često nije nimalo lak zadatak.

Ministarstvo hrvatskih branitelja uključilo se u obilježavanje ove obljetnice, kao što je to činilo i prije i kao što će to činiti i ubuduće, neovisno da li je riječ o obilježavanju obljetnica ili služenju braniteljima i članovima njihovih obitelji – napomenuo je Nenad Križić.

IMG 0588 Medium Custom

Obljetnici stradanja virovitičkih policajaca priključili su se i maratonci Glasnici istine istrčavši 6 kilometara dugu trasu od spomen obilježja u Brusniku do Kalvarije u Pakracu. Na poseban način, počast svom poginulom ocu odao je Dario Strugar, koji je na spomen obilježje s predstavnicima PU virovitičko-podravske položio vijenac, nakon što je s Glasnicima istine istrčao trasu od Brusnika do Kalvarije u Parkacu te je potom s drugim članovima obitelji poginulih branitelja i policajcima sudjelovao u malonogometnom turniru.

Pobijedila je ekipa PU virovitičko-podravske, drugo mjesto zauzela je ekipa HVIDRA-e Virovitica, treća je bila PU požeško-slavonska, četvrta HVIDRA iz Požege dok je peto mjesto pripalo PU bjelovarsko-bilogorskoj.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

[g-gallery gid=”496460″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content