MARLJIVI FERRAGOSTOVCI PRIPREMAJU NOVI SPEKTAKL Vojko V i Letu Štuke na 12. Ferragosto Jamu

Vojko V // foto: M. Kopecki

Marljivi Ferragostovci kao i uvijek, već početkom godine pripremaju novi ljetni spektakl na orahovačkom jezeru. Nova sjajna imena se nižu, a tek je počelo. Kako je Ferragosto Jam poznat kao jedan od najopuštenijih festivala u Hrvatskoj, pa i šire, organizator obećava još jedno uzbudljivo ljeto na Orahovačkom jezeru od 2. do 5. kolovoza.

Na glavnu pozornicu stižu i Vojko V te Letu Štuke, dva velika headlinera, a u valu novih potvrđenih imena nalaze se i mladi bendovi Ogenj, Sfumato i Ischariotzcky. Uz već najavljen lineup koji zasad čine i Goran Bare & Majke, Nipplepeople te M.O.R.T., finalna brojka izvođača popet će se na oko 50, među kojima će se svakako naći još headlinera te svježih igrača scene.

Organizatori naglašavaju kako je protekla godina nesumnjivo bila njegova, splitski reper i producent Vojko V u kratkom je roku stasao u regionalni fenomen. Nakon djelovanja u bendovima Dječaci i Kiša metaka, samostalnu karijeru gradi mega hitovima “Zovi čovika”, “Pasta Italiana”, “Ne može” i “Kako to”. Uspješnice s albuma prvijenca pokorile su internet višemilijunskim pregledima, fraze iz spomenutih pjesama ušle su u sleng i opću kulturu, a rasprodani koncert u Domu sportova stavlja ga na sam vrh liste najtraženijih izvođača regije. Ciničnim i duhovitim opaskama o ljudskoj svakodnevici dopro je do širokog kruga ljudi, dok se produkcijskim eksperimentiranjem predstavio kao autentičan i originalan autor čiji je rad pomaknuo granice žanra.

-Predvođeni plodnim rock autorom Dinom Šaranom, sarajevski bend Letu Štuke već više od desetljeća uživa naklonost publike na ovim prostorima. Dojmljivi hit singlovi “Mjesto za dvoje” i “Minimalizam” postali su pravi alter-pop evergreeni, no ono što ih je održalo u igri tolikih godina upravo je otvorenost traženju novih zanimljivih glazbenih rješenja. Diskografski teže četiri albuma na kojima su na trenutke promišljeni, socijalno osviješteni i drski, a istodobno plesni, zaigrani, emotivni; nadasve potrebni pop trubaduri novog milenija. Posljednji aktualni album “Topla voda” (2018.) njihov je glazbeno zreliji povratak kojim su se reinventali, ponudili nov, kompleksniji zvuk kombinirajući elektroniku uz rock, jazz-swing, pa i ska. Predivna sposobnost benda da među njima i publikom na nastupima uvijek zaiskri ono je što ih posebno izdvaja među najbitnije bendove današnjice koje se ne smije propustiti doživjeti – o novim izvođačima na Ferragostu zabilježila je Iva Zrnčić PR Festivala. Držeći se i dalje načela guranja domaćih snaga, Ferragosto će ugostiti i mlade bendove vrijedne pažnje.

-Koprivnički Ogenj mnogi su već uspoređivali s Flogging Molly zbog svoje sklonosti energičnim i veselim punk rock poskočicama, no uz neočekivanu liriku na kajkavskom svrstavaju se u unikatne izvođače čija priča sve više raste. Samozatajna instrumentalna schizo-funk trojka Sfumatoiz popularnog kolektiva Jeboton hrabro istražuje jazz fusion, a svojim zavodljivim grooveom očarava čak i nenamjerne slušatelje. Maštoviti indie pop bend Ischariotzcky iz Brela broji čak 11 članova, a pozornost plijeni milozvučnim i sanjivim pjesamama profinjene produkcije zbog čega se sve češće spominju i kao moderno otkriće domaće scene – zaključila je Zrnčić.

U ponudi su i dalje festivalske ulaznice od 100 kuna za sve dane festivala. Po toj cijeni dostupne su putem Entrio sustava sve do 4. veljače kada im cijena raste. Od svojih početaka Ferragosto JAM usmjeren je na rock, punk, hip hop i srodne žanrove regionalne alternativne i mainstream scene. Akustične svirke tijekom dana, roštiljanje, kupanje i sportske aktivnosti te večernji nastupi raznovrsnih glazbenih imena na nekoliko pozornica prometnuli su Ferragosto u jakog i jedinstvenog igrača na mapi mnogobrojnih festivala u regiji. Ferragosto JAM već punih 12 godina organizira Udruga Dostava Zvuka iz Orahovice.

-Ponosno smo na sve ove godine Ferragosta i zapravo svake godine kada radimo novi, kao da radimo iz početka. Toliko imamo volje da Ferragosto i dalje činimo još boljim, sadržajnijim i zabavnijim. Ubrzo slijede i nova imena, a da tada pozivam sve oni koji vole Ferragost da nas prate na društvenim mrežama i stranicama na kojima objavljujemo sve novosti – zaključio je alfa i omega Ferragosto Jama Marko Nemec.

(www.icv.hr, vg)